Landbrug- og fødevaresektoren - ikke mindst kødindustrien - vil blive hårdt ramt, hvis Storbritannien forlader EU uden af aftale.

Foto: Getty Images
15.01.19 DIB Nyheder

OECD: Danmark bliver hårdt ramt af Brexit

En hård Brexit kan koste en række EU-lande hårdt på eksporten, og det gælder ikke mindst Danmark. Resultatet kunne være fald i eksporten til Storbritannien på 17 pct., viser nye beregninger fra OECD. Dansk Industri ser med alvor på udviklingen.

Storbritannien er Danmarks tredjestørste eksportmarked og står for ca. 8 pct. af de danske eksportindtægter. Men det kan ændre sig markant, hvis briterne ender med at forlade EU uden en aftale – et scenarie, som netop nu bliver mere og mere sandsynligt.

OECD har netop offentliggjort rapporten OECD Economic Surveys: Denmark 2019 , og her viser beregninger, at resultatet af en hård Brexit kan betyde et fald i dansk eksport til Storbritannien på 17 pct. Det svarer til et fald i BNP på 1,3 pct. på mellemlangt sigt.

- Dagens Brexit-afstemning og det videre forløb kan få stor betydning for dansk eksport og væksten i Danmark. Det fortæller OECDs beregning alt om. Og Brexit står ikke alene - også handelskrig og tysk vækstafmatning betyder, at usikkerheden om væksten i verdensøkonomien og dansk økonomi er ekstraordinær stor, siger Kent Damsgaard, som er direktør i Dansk Industri.

Faldet i eksporten vil have en betydelig effekt på beskæftigelsen i de hårdest ramte sektorer. Landbrug og fødevare – især kødindustrien – vil ifølge OECD blive ramt hårdest og kan forvente et fald i beskæftigelsen på 7,4 pct.

Vi er forholdsvis enige i OECD’s vurdering af de økonomiske udsigter for dansk økonomi. Det er dog fuldstændig afgørende, at eksporten kommer op i tempo igen. Kent Damsgaard, Politisk direktør

Fundamentet er stadig stærkt

OECD opfordrer derfor til, at danske beslutningstagere lægger planer for, hvordan de vil afbøde de økonomske konsekvenser af et hårdt Brexit og udnytte de muligheder, de har for at styrke økonomien på andre fronter. OECD vurderer samtidig, at dansk økonomi er grundlæggende sund og forudser en fortsat vækst på 1,9 pct. i 2019 og 1,6 pct. i 2020.

- Vi er forholdsvis enige i OECD’s vurdering af de økonomiske udsigter for dansk økonomi. Det er dog fuldstændig afgørende, at eksporten kommer op i tempo igen. Men usikkerheden på eksportmarkederne er lige nu ekstraordinær stor, og særligt udfaldet af Brexit kan få stor negativ effekt på dansk eksport og væksten i Danmark, siger Kent Damsgaard.

En eksempel på en mindre, men positiv konsekvens ved en hård Brexit kan herhjemme blive, at den danske finanssektor vil få mulighed for at overtage en del af de forretninger, som Storbritannien vil miste, vurderer OECD. Men det opvejer altså ikke tabet i andre sektorer.

Læs også: Brexit tvinger virksomheder i ny retning

Lotte Malene Ruby
Skrevet af:

Lotte Malene Ruby

Kent Damsgaard

Kent Damsgaard

Politisk direktør

  • Direkte +45 3377 3090
  • Mobil +45 2585 3216
  • E-mail ked@di.dk

Relateret indhold