Fra 12. november indføres skærpet grænsekontrol mellem Danmark og Sverige, foreløbigt for seks måneder. Det skal være et værn mod grænseoverskridende organiseret kriminalitet og bombesprængninger i hovedstadsområdet.

10.10.19 DIB Nyheder

DI: Grænsekontrol til Sverige skal være smidig og midlertidig

Regeringens planer om svensk grænsekontrol skal helst ikke genere transportbranchen. Det må ikke blive en permanent situation, mener DI.

I kampen mod organiseret kriminalitet og i lyset af 13 bombesprængninger i hovedstadsområdet har regeringen besluttet at indføre grænsekontrol til Sverige fra den 12. november. Det skaber risiko for forsinkelser for transportbranchen.

DI’s branchedirektør for Transport, Michael Svane, forklarer at organisationen principielt er imod grænsekontrol mellem Danmark og Sverige, men at man også forstår de politiske bevæggrunde som ligger bag.

Det afgørende for DI er i den sammenhæng at grænsekontrollen ikke bliver permanent og at den samtidig bliver smidig for hverdagens mange pendlere og godstransporten.

- Vi er principielt ikke tilhænger af grænsekontrol. Vi forstår de politiske bevæggrunde, men det er vigtigt for os at det ikke bliver permanent kontrol og at det sker med stikprøver. Det skal samtidig ske på en intelligent måde så man hele tiden har blik på, hvad det er man er på jagt efter, siger Michael Svane.

Grænsekontrol mellem Danmark og Sverige betyder at der kommer stikprøver på Øresundbroen, på og tog og biler, og på færgerne fra Frederikshavn, Grenå, Rønne og Helsingør. Det bliver på samme måde som vi kender det på grænsen til Tyskland, forklarer DI-direktøren.

Læs: Regeringens pressemeddelelse om grænsekontrol

Eksplosionen ved Skattestyrelsen og dobbeltdrabet i Herlev er eksempler på den alvorlige kriminalitet, der kan flyde over grænsen fra Sverige. Nick Hækkerup, justitsminister

Seks måneder i første omgang

Grænsekontrollen indføres foreløbigt for seks måneder, og samtidig har regeringen besluttet at forlænge grænsekontrollen til Tyskland i samme periode. Justitsminister Nick Hækkerup begrunder kontrollen med, at regeringen vil imødegå trusler om alvorlig grænseoverskridende kriminalitet.

- Eksplosionen ved Skattestyrelsen og dobbeltdrabet i Herlev er eksempler på den alvorlige kriminalitet, der kan flyde over grænsen fra Sverige. Det vil vi ikke acceptere, siger han i en pressemeddelelse.

Det er Rigspolitiets vurdering, at midlertidig grænsekontrol mod Sverige vil kunne udgøre et værn mod indrejse af udlændinge, der ikke opfylder indrejsebetingelserne, og udlændinge, som kan have til hensigt at begå alvorlig organiseret kriminalitet eller terror i Danmark.

- For regeringen har det været afgørende, at vi sætter ind på en smart og effektiv måde. Det betyder, at fokus er på de organiserede kriminelle og ikke de mange almindelige borgere, der hver dag krydser grænsen, tilføjer Nick Hækkerup. 

Læs også: Sverige er afgørende for dansk eksport

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Michael Svane

Michael Svane

Branchedirektør

  • Direkte +45 3377 4652
  • Mobil +45 4036 1348
  • E-mail misv@di.dk

Relateret indhold