Langt de fleste topchefer har fået lønstigninger, der ligner medarbejdernes til forveksling, siger Steen Nielsen som er vicedirektør i Dansk Industri.

Foto: Colourbox
27.11.19 DIB Nyheder

Nej, direktørernes løn er ikke på himmelflugt

AE-rådet har analyseret sig frem til, at danske topchefer har haft langt højere lønfremgang end deres medarbejdere. Men resultaterne er misvisende i forhold til virkeligheden ude i virksomhederne, påpeger Dansk Industri, som også har regnet på tallene.

Topchefer får mere i løn end deres medarbejdere. Det er et faktum. Men har de også fået fem gange så høje lønstigninger som deres medarbejdere?

- Nej, langt de fleste topchefer har fået lønstigninger, der ligner medarbejdernes til forveksling, siger Steen Nielsen som er vicedirektør i Dansk Industri.

AE-rådet udsendte nemlig for nyligt analysen ’Topchefernes løn på himmelflugt’, hvor de havde regnet sig frem til, at danske topchefer fra 2010-2017 har fået en gennemsnitlig indkomststigning på 50 procent, mens deres medarbejdere har fået en stigning på under 10 procent.

Men analysen er stærkt misvisende ifølge Steen Nielsen.

- AE-rådet tegner et billede af, at der i de danske virksomheder sidder en hel masse direktører, som har haft langt større lønfremgang, end deres medarbejderne. Men det billede er ganske enkelt forkert, siger Steen Nielsen.

Læs også: Danmark er verdens næstbedste talentudvikler

Få chefers store lønstigninger kan give det indtryk, at alle danske direktører har spundet guld i de seneste syv år. Men det har de fleste af de ca. 900 direktører i regnestykket altså ikke. Steen Nielsen, Vicedirektør

Få topchefers løn forvrider billedet

AE-rådet bruger i analysen et såkaldt simpelt gennemsnit. Det er dog en meget usikker metode at bruge i den sammenhæng, fordi lønspredningen blandt direktører er steget kraftigt. Det vil sige, at nogle få ekstraordinært vellønnede topchefers løn kan forvride hele billedet – og det er det, der er sket her.

- Vi har analyseret tallene, og vi kan se, at fem topchefer har haft så høje lønninger, at det alene forklarer en tredjedel af stigningen i den gennemsnitlige løn. Få chefers store lønstigninger kan give det indtryk, at alle danske direktører har spundet guld i de seneste syv år. Men det har de fleste af de ca. 900 direktører i regnestykket altså ikke. I hvert fald ikke mere, end deres medarbejdere, påpeger Steen Nielsen.

Læs også: 100.000 job afhængige af succesrigt ejerskifte 

Cirka samme lønfremgang til alle

En ny DI-analyse gennemgår de samme tal, som AE-rådet tidligere har regnet på. Men i stedet for at udregne et simpelt gennemsnit, anvender denne analyse medianen af både medarbejdernes og direktørernes lønninger. Denne regnemetode tager nemlig højde for, at der i toppen kan være enkelte personer, hvis lønninger ligger meget langt fra det normale.

- Så tegner der sig pludselig et helt andet billede. Nemlig at både medarbejdere og topchefer har haft en lønfremgang på 11,5 procent fra 2010-2017. Tallene viser med andre ord en ganske fin lønfremgang for alle parter, men ikke nogen generel himmelflugt for direktørerne. Og det resultat flugter langt bedre med den virkelighed, der er i langt de fleste virksomheder, siger Steen Nielsen.

Begge analyser har undersøgt lønniveauerne i danske virksomheder med over 200 ansatte.

Læs også: Generationsskifteskat: AE-Rådet har kikkerten for det blinde øje

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Lotte Malene Ruby
Skrevet af:

Lotte Malene Ruby

Steen Nielsen

Steen Nielsen

Vicedirektør

  • Direkte +45 3377 3318
  • Mobil +45 2949 4557
  • E-mail snn@di.dk

Relateret indhold