23.08.19 DIB Nyheder

Bekymrende at verdenshandlen falder for tredje kvartal i træk

Verdenshandlen faldt 1,4 procent i juni. For hele andet kvartal var der en tilbagegang på 0,7 procent, viser nye tal fra CPB World Trade Monitor. Økonomisk usikkerhed og handelskrig har skylden, mener DI.

Nye juni-tal manifesterer trekvart år med nedgang for verdenshandlen. I juni faldt verdenshandlen med 1,4 procent, og med de nye tal fra CPB Trade Monitor oplever verden den største tilbagegang siden finanskrisen.

- Verdenshandlen har desværre været ramt af tilbagegang siden sidste efterår. Tre kvartaler i træk med tilbagegang betyder, at verdenshandlen er skrumpet over det seneste år, siger Allan Sørensen, chefanalytiker i Dansk Industri.

- Det er yderst sjældent, at vi oplever faldende verdenshandel over et helt år. I løbet af de seneste 25 år er det kun sket i kølvandet på finanskrisen og it-boblen. Det er bekymrende, siger Allan Sørensen.

I andet kvartal faldt importen i både USA og Kina, hvilket har stor effekt på den samlede verdenshandel.

- Væksten i verdensøkonomien er lav, og sammen med handelskrigen mellem USA og Kina har det svækket den globale handel, siger Allan Sørensen.

- Der er stor usikkerhed om udviklingen i økonomien i store dele af verden, og det svækker verdenshandlen. Usikkerheden gør virksomheder og forbrugere tilbageholdende med at investere i maskiner og store forbrugsgoder, hvilket er produkter, der fylder meget i verdenshandlen. Verdenshandlen har lidt et knæk på grund af den aktuelle usikkerhed og handelskrigen, siger Allan Sørensen.

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Allan Sørensen

Allan Sørensen

Cheføkonom

  • Direkte +45 3377 3912
  • Mobil +45 2990 6323
  • E-mail als@di.dk

Relateret indhold