30.01.20 DIB Nyheder

Amerikansk fremgang giver muligheder for presset dansk eksport

Nye tal: I en tid, hvor danske virksomheders eksport er udfordret af lavvækst og opbremsning på vores nærmarkeder, er de positive væksttal fra USA en velkommen nyhed. Men fortsat fremgang er på ingen måde garanteret, siger DI’s cheføkonom.

Amerikansk økonomi voksede med 2,1 procent i 4. kvartal 2019. For hele 2019 endte væksten på 2,3 procent. Det viser nye tal fra det amerikanske statistikbureau BEA.

- Frygten for recession var utrolig stor ved indgangen til fjerde kvartal, men dagens væksttal viser absolut ikke tilbagegang i amerikansk økonomi, siger Allan Sørensen, cheføkonom i Dansk Industri (DI).

- Den samlede vækst er ganske pæn i USA, men der er samtidig malurt i bægeret. Det er især bekymrende, at der har været tilbagegang i erhvervsinvesteringer i de seneste tre kvartaler. Det varsler, at virksomhederne har en manglende tro på fremtiden, siger Allan Sørensen.

- Det piner også Donald Trump, at eksporten stod stille i 2019. Fase et i nedtrapningen af handelskrigen med Kina forpligter kineserne til at købe flere amerikanske varer, hvilket kan sætte lidt mere gang i amerikansk eksport, siger Allan Sørensen.

- Recessionsfrygten er aftaget, men der hersker stadig stor usikkerhed om væksten i det kommende år. Der er især usikkerhed om de næste skridt i handelskrigen med Kina, og samtidig sender erhvervslivet blandede signaler om styrken af væksten i amerikansk økonomi. Industrien venter tilbagegang, mens servicevirksomheder er mere optimistiske, siger Allan Sørensen.

- Amerikanernes private forbrug er den store motor i økonomien. Privatforbruget stod bag tre fjerdedele af væksten i amerikansk økonomi i 2019, siger Allan Sørensen.

- Den laveste ledighed i 50 år og lønninger, der stiger mere end priserne, giver jobsikkerhed og flere dollars til forbrug. Forbrugerne er derfor i utroligt godt humør, hvilket er afgørende for at fastholde en fornuftigt vækst i 2020, siger Allan Sørensen.

Der ventes en vækst i amerikansk økonomi på cirka to procent i 2020.

- Danske virksomheder kan forhåbentlig omsætte den amerikanske fremgang i forbruget og en stærk dollar til flere ordrer på det amerikanske marked i 2020. Det er vigtigt, da væksten er lav på vores store eksportmarkeder i Europa, siger Allan Sørensen

Amerikanerne har over det seneste år købt danske varer og tjenester for over 150 milliarder kroner. Særligt medicin og søtransport fylder meget i eksporten til USA.

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Allan Sørensen

Allan Sørensen

Cheføkonom

  • Direkte +45 3377 3912
  • Mobil +45 2990 6323
  • E-mail als@di.dk

Relateret indhold