Erhvervslivets Klimaalliance vil i samarbejde med 24 virksomheder komme med et bud på sektorkobling i dansk energiforsyning.

27.11.20 DIB Nyheder

24 virksomheder vil strømline energiforsyningen

Erhvervslivets Klimaalliance har samlet 24 danske virksomheder for at formulere et samlet bud på, hvordan dansk energiforsyning kan arbejde bedre sammen. Det kan føre til nyt eksporteventyr, mener Lars-Peter Søbye, COWI’s adm. direktør og DI’s formand.

Hvis vi skal nå målet om 70 procents reduktion af CO2 i 2030, skal der ske en gennemgribende grøn omstilling, hvor størstedelen af energisystemet kommer til at køre på grøn strøm.  Det kræver en tæt integration af energisystemet, hvor alle dele fra produktion til forbrug spiller bedre sammen.

Derfor skal der udvikles en sammenhængende national strategi for sektorkobling. Det er en opgave, som Erhvervslivets Klimaalliance i samarbejde med 24 virksomheder vil komme med et bud på. 

Leder af udviklingsarbejdet er COWI’s adm. direktør Lars-Peter Søbye. Og DI, Dansk Energi, iEnergi og Implement er sammen med virksomhederne partnere i projektet, der skal munde ud i et sæt anbefalinger til politikerne.

- Vi har et skarpt fokus på den regulering og teknologi, som kobler produktion og forsyning af el, varme og gas sammen med forbruget af energi i samfundet. Med en strategi for sektorkobling styrker vi udviklingen af fremtidens energiteknologi, og vi sikrer, at  digitalisering og integration af el kan få energisystemet til at virke mere effektivt, siger Lars-Peter Søbye.

Han fremhæver, at sektorkoblingen har en erhvervspolitisk sidegevinst:

-En tættere integration af sektorer og aktører har stort erhvervspotentiale. Det kan føre til et nyt eksporteventyr for Danmark, siger Lars-Peter Søbye.

Læs også: Eksportsucces: Dansk virksomhed tager slammet i Indiens slum

Rammebetingelser skal på plads

Arbejdsgruppens næstformand, koncerndirektør Knud Pedersen fra Andel, peger på, at rammebetingelserne skal være på plads:

-Arbejdet består i at skabe de rette rammebetingelser for den grønne omstilling og samtidig prioritere strategiske projekter, som har et globalt markedsperspektiv. Derfor er det vigtigt, at vi i det videre arbejde peger på optioner, som ikke kun understøtter en omkostningseffektiv realisering af 70 procent CO2-reduktionsmålet, men også prioriterer optioner, hvor det primære er, at de har globale markedsmuligheder, siger Knud Pedersen.

Arbejdsgruppen forventer at kunne aflevere sit færdige udspil til regeringen i løbet af 1. kvartal 2021.

Følgende virksomheder er repræsenteret i arbejdsgruppen:

COWI A/S, Andel Holding A/S, Danfoss A/S, ROCKWOOL A/S, Nature Energy A/S, Vestas A/S, Energinet, NRGi A.m.b.A., HOFOR A/S, HITACHI ABB Powergrids A/S, Aalborg Portland A/S, Ørsted A/S, Siemens Energy A/S, Clever A/S, IBM Danmark A/S, DB Schencker, Nordic Sugar A/S, Energi Fyn Holding A/S, Kamstrup A/S, Helsingør Forsyning, Envotherm og Rambøll.

Sune Thorvildsen

Sune Thorvildsen

Seniorchefkonsulent

  • Direkte +45 3377 3534
  • Mobil +45 6167 1616
  • E-mail sunt@di.dk

Relateret indhold