17.12.20 DIB Nyheder

DI: Coronakrise sender amerikanske ledighedstal op på bekymrende højt niveau

Nye tal: I sidste uge meldte 885.000 amerikanere sig ledige. Mere end 71 millioner amerikanere prøvet at miste jobbet i løbet af coronakrisen.

- Antallet af nyledige i USA stiger til højeste niveau i 14 uger. Der er delt mere end 71 millioner fyresedler ud under coronakrisen. I samtlige 39 uger har de ugentlige ledighederklæringer ligget højere end i de værste uger af finanskrisen, siger Allan Sørensen, cheføkonom i Dansk Industri (DI).

- Coronakrisen har stadig solidt fat i det amerikanske arbejdsmarked. Den seneste uge har budt på 1,5 millioner nye smittede, og der genindføres restriktioner. Det kan ses på arbejdsmarkedet, hvor antallet af nyledige stiger til højeste niveau siden august. Rigtig mange virksomheder har stadig brug for at sende medarbejdere hjem, og derfor ligger antallet af nyledige på et højt niveau, siger Allan Sørensen, cheføkonom i Dansk Industri (DI).

Der er indført særlige pandemiske ledighedsprogrammer for dem, der ikke har adgang til anden understøttelse. Disse programmer udløber sidst i december.

- 14 millioner amerikanere står til at miste deres understøttelse, når de pandemiske ledighedsprogrammer udløber inden nytår. Politikerne forhandler i disse dage om en forlængelse af de pandemiske ledighedsprogrammer. Det vil være en katastrofe for amerikansk økonomi, hvis så mange forbrugere får et stort indkomsttab, siger Allan Sørensen.

Amerikanerne køber danske varer og tjenester for 170 milliarder kroner om året. Op mod 100.000 danske arbejdspladser er afhængige af eksporten til USA.

- USA er Danmarks klart største eksportmarked. Vi håber, at de hurtigt kan få de mange tilbage i arbejde. Det vil styrke privatforbruget og dermed også de danske eksportmuligheder ”over there”, siger Allan Sørensen.

Allan Sørensen

Allan Sørensen

Cheføkonom

  • Direkte +45 3377 3912
  • Mobil +45 2990 6323
  • E-mail als@di.dk

Relateret indhold