Amina Kamal, HR-ansvarlig i den marokkanske stålfabrik Boninox Maroc, med to af virksomhedens øvrige medarbejdere.

foto: DAPP
19.02.20 DIB Nyheder

Fyringstrusler afløst af tillid i marokkansk ledelse

Tidligere var advarsler og afskedigelser ledelsesværktøjerne for Amina Kamal, HR-ansvarlig i den marokkanske stålfabrik Boninox Maroc. 230 timers træning har givet hende fokus på, hvordan dialogen på arbejdspladsen kan styrkes og lovgivningen overholdes.

Med venstre hånd holder den marokkanske stålarbejder en beskyttelsesmaske op foran ansigtet. Højre hånd fører et svejseapparat, hvis flamme er ved at smelte to rør sammen.

Arbejdet på den marokkanske stålfabrik Boninox Maroc er ikke helt ufarligt, og det har afspejlet sig i en ledelsesstil, der traditionelt har haft fokus på disciplin:

- Jeg plejede at se uddeling af advarsler og afskedigelser som den bedste måde at lede på, siger Amina Kamal, der har været HR-ansvarlig i virksomheden siden 2015.

Læs også: Egyptisk direktør: Jeg vil tage dansk medarbejdertillid med hjem

I løbet af træningen blev jeg klar over, at jeg ikke udelukkende skal være ansvarlig for ansættelser og afskedigelser. Min primære opgave er at opbygge tillid mellem parterne, så de i fællesskab kan være garant for en god produktion og et godt arbejdsmiljø Amina Kamal, HR-ansvarlig i den marokkanske stålfabrik Boninox Maroc

230 timers træning

Stålfabrikken ligger i millionbyen Casablanca og har 135 faste medarbejdere og en række samarbejdsaftaler med værksteder rundt omkring i Marokko.

I starten af 2019 begyndte Amina Kamal sammen med 12 andre chefer fra en bred vifte af marokkanske virksomheder på Det Sociale Akademi. Det er en ordning, hvor deltagerne bliver undervist i konflikthåndtering, arbejdsret og hvordan man sikrer en konstruktiv dialog mellem arbejdsgivere og medarbejdere. Det er udviklet i et samarbejde mellem den marokkanske arbejdsgiverforening CGEM, FNs internationale arbejdsorganisation ILO samt Dansk Industri og med støtte fra Dansk-Arabisk Partnerskabsprogram (DAPP).  

I et forløb, som strakte sig over 10 måneder, gennemførte Amina Kamal 230 timers træning med fokus på, hvordan dialogen på arbejdspladsen kan styrkes og lovgivningen overholdes.

- Jeg har personligt haft en begrænset viden om, hvordan jeg kan agere som bindeled mellem ledelsen og medarbejderne. I løbet af træningen blev jeg klar over, at jeg ikke udelukkende skal være ansvarlig for ansættelser og afskedigelser. Min primære opgave er at opbygge tillid mellem parterne, så de i fællesskab kan være garant for en god produktion og et godt arbejdsmiljø, siger hun.

Behov for kulturændring

Den marokkanske arbejdsgiverforening CGEM har længe bemærket behovet for kompetenceudvikling hos deres medlemmer i Marokko, når det handler om forståelsen for social dialog.

- I de seneste år har vi prioriteret den sociale dialog. Den sikrer ikke kun et stabilt arbejdsmarked, men er også med til at skabe bedre forhold for arbejderne og samtidig øge produktionen, hvilket virksomhederne kan mærke den positive effekt af på bundlinjen, siger chefkonsulent i CGEM Mohammed Touzani.

Danmarks over hundrede år lange erfaring med konstruktiv dialog mellem arbejdsgivere og arbejdstagere har fungeret som en inspiration for forløbet. I forbindelse med kurserne på ‘Det Sociale Akademi’ sendte Dansk Industri et par eksperter til Marokko, hvor de holdt oplæg om emnet og gav deltagerne et indblik i den danske model.

De marokkanske resultater vækker glæde hos DI’s chef for International Business Development, Kinga Szabo Christensen:

- Den danske erfaring tilsiger, at konstruktiv dialog mellem arbejdstagere og arbejdsgivere skaber et stabilt arbejdsmarked med bæredygtig vækst og flere gode jobs. Derfor er det godt at se marokkanske virksomheder tage danske dialogværktøjer til sig. Det gør Marokko til et bedre land at leve i her og nu. På den lange bane gør det Marokko til et mere attraktivt marked for danske virksomheder, siger Kinga Szabo Christensen.

Et nyt hold af HR-ansvarlige startede på ‘Det Sociale Akademi’ i midten af januar 2020. De forventes at færdiggøre forløbet til oktober.

Amina Kamal, HR-ansvarlig i den marokkanske stålfabrik Boninox Maroc, fortæller om sin udvikling gennem Det Sociale Akademi.

DAPP

Fakta

Det Sociale Akademi

– Det Sociale Akademi tilbyder efteruddannelsesforløb til HR-ansatte.

– På forløbet, der strækker sig over mere end 230 timer, undervises deltagerne i konflikthåndtering, arbejdsret og hvordan man sikrer en konstruktiv dialog mellem arbejdsgivere og medarbejdere.

– Første hold deltagere dimitterede fra det sociale akademi i oktober 2019.

– Forløbet er blevet udviklet i samarbejde mellem CGEM, Dansk Industri og ILO

– Forløbet er støttet af Dansk-Arabisk Partnerskabsprogram, Danmarks samarbejdsprogram med Mellemøsten og Nordafrika.

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Ole Krogsgaard

Ole Krogsgaard

Chefkonsulent

  • Direkte +45 3377 3352
  • Mobil +45 2128 8982
  • E-mail olkr@di.dk

Relateret indhold