25.02.20 DIB Nyheder

Verdenshandlen falder for første gang i ti år

Nye tal: Verdenshandlen faldt med 0,4 procent i 2019. Det er første gang siden 2009, at verdenshandlen er faldet over et helt år. Det viser tal fra CPB World Trade Monitor.

- Verdenshandlen er kommet i modvind og faldt sidste år for første gang siden 2009. Det er yderst sjældent, at vi oplever tilbageslag i verdenshandlen. Siden 1992 er det kun sket to gange - i kølvandet på it-krisen og finanskrisen, siger Allan Sørensen, cheføkonom i Dansk Industri (DI).

- Handelskrigen mellem USA og Kina er en stor årsag til den svækkede verdenshandel. I både USA og Kina faldt importen i 2019. De to lande har indgået en første delaftale, men der er stadig lang vej til en normalisering af handelsrelationerne, siger Allan Sørensen.

Brexit, tysk vækstopbremsning og geopolitiske spændinger i eksempelvis Iran og Hongkong har også været medvirkende til den svækkede verdenshandel.

- Det seneste år har været præget af stor usikkerhed om udviklingen i verdensøkonomien, og det er gift for verdenshandlen, da det hæmmer investeringer i maskiner og store forbrugsgoder. Produkter der typisk fylder meget i verdenshandlen, siger Allan Sørensen.

- Usikkerheden i verdensøkonomien er stadig stor og væksten fortsat lav, sammen med svækkede forsyningskæder som følge af Coronavirusen, vil verdenshandlen formentligt også udvikle sig svagt i 2020, vurderer Allan Sørensen.

 

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Allan Sørensen

Allan Sørensen

Cheføkonom

  • Direkte +45 3377 3912
  • Mobil +45 2990 6323
  • E-mail als@di.dk

Relateret indhold