VELUX ejer rettighederne til WindowLift, som minikranen er kommet til at hedde, men produktionen og salget af produktet sker hos Kapacitet

Foto: VELUX
02.03.20 DIB Nyheder

En mand gør to mands arbejde med ny patentløsning

Danmark er i front, når det gælder grøn innovation, men ikke med at kommercialisere løsningerne. Virksomhederne Kapacitet A/S og VELUX er med held gået sammen om et nyt produkt, som gør det let at sætte ovenlysvinduer i. DI mener, det skal være nemmere for mindre virksomheder at følge trop.

VELUX ovenlysvinduer er allerede en af Danmarks mest kendte, grønne løsninger. Men nu har den danske innovationsvirksomhed Kapacitet A/S medvirket til at gøre VELUX-vinduerne nemmere at arbejde med ude på byggepladserne.

- Det konkrete produkt, som vi er nået frem til, er en foldbar ”minikran”, der er så let og nem at håndtere, at den kan sættes op på et tag af en enkelt mand. Han kan betjene kranen ved hjælp af en elektrisk boremaskine og på den måde hejse et ovenlysvindue op og montere det sikkert og enkelt uden hjælp fra andre, siger Jens Peter Bredholt, som er adm. direktør i Kapacitet.

WindowLift, som minikranen er kommet til at hedde,  forbedrer både arbejdsvilkårene og produktiviteten på byggepladserne og gør samtidig de grønne VELUX-vinduer mere attraktive for både professionelle bygherrer og almindelige parcelhusejere, som bare skal have udskiftet et vindue eller to.

Samarbejdet mellem den store vinduesproducent VELUX og den mindre virksomhed Kapacitet har betydet, at de gensidigt har kunnet trække på hinandens styrker og kompetencer, fortæller Hjørleif Klein, som er Global Product Manager i VELUX.

- WindowLift er udviklet i et tæt samarbejde mellem os og Kapacitet. Det er os i VELUX, der har rettighederne til produktet, men fordi det ikke er en del af vores kerneforretning, har vi valgt at lægge produktionen og salget af produktet hos Kapacitet, som også har en ekspertise i forhold til produktion af maskineri, som vi ikke har. Til gengæld har vi et stort netværk blandt de potentielle kunder, som vi kan sende videre til Kapacitet, siger Hjørleif Klein, som er Product Manager i VELUX.

Læs også: Direktør: ”Jeg er træt af ordet højtuddannet”

Du skal have råd til at have et patent. Både til at beskrive produktet ordentligt i forbindelse med patentansøgningen og efterfølgende til at forsvare det i retten, hvis nogen bryder det Jens Peter Bredholt, adm. direktør i Kapacitet

I front og bagud på sammen tid

WindowLift er et nicheprodukt, men alligevel et godt eksempel på den slags innovative løsninger, som kan være med til at skabe vækst og indtjening i både store og små, danske virksomheder. I dag er der desværre langt fra den gode idé til det kommercielle produkt for mange SMV’er – og en af de ting, der ofte volder kvaler er spørgsmålet om patentansøgninger, mener Lars Holm Nielsen, som er seniorchefkonsulent i Dansk Industri (DI).

- Danmark står godt, når det gælder innovation inden for det grønne område. I rapporten Global Cleantech Innovation Index fra 2017 er Danmark f.eks. listet som den mest innovative nation med Finland og Sverige på anden- og tredjepladsen. Men de lande, der er bedst til at kommercialisere deres opfindelser, er Tyskland, Singapore og Sydkorea, mens Danmark kun er nummer 14, fortæller Lars Holm Nielsen, som er seniorchefkonsulent i Dansk Industri (DI).

Samme billede viser en ny rapport fra Patent- og Varemærkestyrelsen[LMR2] , der konkluderer, at patentansøgningerne inden for grøn innovation primært sker i de store danske virksomheder inden for veletablerede brancher som vindindustrien. Danmark har ganske vist fordoblet sit årlige antal af grønne patentansøgninger i perioden 2008-18, men til sammenligning har Kina mere end femdoblet deres antal ansøgninger.

- Ét stærkt patent er dog bedre end ti svage. Så det hører med til historien, at kravene til patentansøgninger i Kina generelt er forholdsvis lave, mens det europæiske patentkontor formentlig har de skrappeste krav, påpeger Lars Holm Nielsen.

Læs også: Danmark har brug for flere grønne patenter

Bedre vilkår for de innovative

Rapporten fra Patent- og Varemærkestyrelsen viser også, at bare ti store, danske virksomheder i dag står for 74 procent af alle patentansøgningerne inden for grøn teknologi. Det overrasker ikke Jens Peter Bredholt fra innovationsvirksomheden Kapacitet, der gennem sit samarbejde med både små og store virksomheder kender en del til patentansøgningsprocesser.

- Du skal have råd til at have et patent. Både til at beskrive produktet ordentligt i forbindelse med patentansøgningen og efterfølgende til at forsvare det i retten, hvis nogen bryder det, fortæller direktøren fra Kapacitet.

Lars Holm Nielsen fra DI er enig. Styrket samarbejde mellem små og større virksomheder kan løse en del af udfordringen, men SMV’erne skal også have bedre muligheder for at handle på egen hånd, mener han.

- DI har stærke ambitioner om at gøre patentsystemet lettere tilgængeligt for SMV’erne, der kommer med mange gode idéer, som kan rumme det næste eksporteventyr af grøn teknologi. Udfordringen for SMV’erne er, at de opfatter patentsystemet som komplekst og har vanskeligt ved at vurdere hvor, hvornår og hvordan de bedst beskytter deres opfindelse og benytter de styrkede kommercielle muligheder, der følger med patentet, siger han.

Derfor ser DI gerne, at det bliver fradragsberettiget for mindre virksomheder og iværksættere at søge ekspertbistand i forhold til, hvordan de håndterer rettighederne til de løsninger, de udvikler. Det vil ligestille dem med de store virksomheder, som allerede i dag kan trække deres patentomkostninger fra i skat.

-  Målet er, at både SMV’erne og det danske samfund i sin helhed skal have mere ud af den innovation, som finder sted ude i virksomhederne, siger Lars Holm Nielsen.

Læs også: Aalborg Portland: Vi leder hele tiden efter nye partnere

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Lotte Malene Ruby
Skrevet af:

Lotte Malene Ruby

Lars Holm Nielsen

Lars Holm Nielsen

Chef for regelforenkling, iværksætteri og SMV-politik

  • Direkte +45 3377 3562
  • Mobil +45 2013 7756
  • E-mail lhni@di.dk

Relateret indhold