30.09.20 DIB Nyheder

Historisk nedtur i dansk økonomi

Aldrig før er økonomien blevet ramt så hårdt på så kort tid, viser nye tal fra Danmarks Statistik.

Aldrig før er økonomien blevet ramt så hårdt på så kort tid. Selvom økonomien nu er i bedring, vil det tage lang tid at komme sig helt, vurderer Morten Granzau, underdirektør i Dansk Industri (DI).

Dansk økonomi skrumpede med 6,8 procent i andet kvartal. Nedturen ramte bredt med store fald i både privatforbruget, investeringerne og eksporten. Det viser de reviderede tal fra Danmarks Statistik.

- Coronakrisen har kastet dansk økonomi ud i en historisk nedtur. I andet kvartal skrumpede dansk økonomi næsten lige så meget som under hele finanskrisen, siger Morten Granzau, underdirektør i Dansk Industri (DI).

Under finanskrisen faldt dansk BNP seks kvartaler i træk. Fra 4. kvartal 2007 til 2. kvartal 2009 skrumpede dansk BNP med 7,1 procent.

- Vi har aldrig før oplevet en så massiv nedlukning af samfundet, og derfor er det ikke overraskende, at økonomien gik i stå. Der blev lukket kraftigt ned både herhjemme og i udlandet, hvorfor store dele af aktiviteten forsvandt i andet kvartal, siger Morten Granzau.

- Der er heldigvis kommet lidt mere gang i økonomien igen. Flere nøgletal har vist tegn på øget aktivitet hen over sommeren. Omsætningen i butikkerne er allerede tilbage på et normalt niveau. Men eksporten og investeringerne vil være længere tid om at komme sig, siger Morten Granzau.

- Genopretningen er i gang, men der åbnes ikke lige så hurtigt op, som der blev lukket ned. Usikkerheden er fortsat meget betydelig, ikke mindst den fortsatte udvikling i smittetrykket herhjemme og i udlandet, og usikkerheden vil dæmpe den økonomiske aktivitet, siger Morten Granzau.

Danmarks Statistik har også revideret de historiske tal og har revideret BNP kraftigt i vejret i 2019. Revisionerne i 2020 er dog mere beskedne. Lige som ved revisionerne for et år siden er det særligt tjenesteeksporten, der viste sig at være undervurderet.

Morten Granzau Nielsen

Morten Granzau Nielsen

Vicedirektør

  • Direkte +45 3377 4676
  • Mobil +45 2245 4620
  • E-mail mogr@di.dk

Relateret indhold