Siemens Healthineers danske chef for digitale løsninger, Christian Graversen, ser fordele ved at få nyuddannede ind. Ifølge DI Life Science er der omkring 1.000 ubesatte job i Danmark i hele industrien.

Foto: Siemens Healtineers
13.10.21 DIB Nyheder

”Glohedt jobmarked har sendt os i ny retning”

Siemens Healthineers bryder med traditioner om krav til erfaring hos nye medarbejdere. Nu hyres dimittender. Det styrker diversitet og digitale kompetencer.

Blodgasanalyse af kritisk syge patienter. Røntgen billeder af infektionssygdomme. CT-systemer til triagering. Life Science-virksomheden Siemens Healthineers har travlt med at udvikle og sælge avanceret digitalt udstyr til landets hospitaler. Og det kræver medarbejdere med helt specifikke kompetencer.

Men hvad gør man, når manglen på arbejdskraft også gør det vanskeligt for virksomheden at finde hænder og hoveder nok. For den danske chef for digitale løsninger, Christian Graversen, har måden været at bryde med virksomhedens traditioner:

- Vi er en teknisk og digital virksomhed, hvor vi normalt kun ansætter erfarne folk. Men arbejdsmarkedet er glohedt og knapheden på kvalificeret arbejdskraft har fået os til at gå nye veje. Vi tager nu også dimittender ind, og det har vist sig som en stor succes, fordi det også øger diversiteten i vores team, fortæller han. 

Firmaet har netop ansat to nyuddannede – og det bliver ikke de sidste.

- På den måde har det faktisk været positivt for os, at vi har været nødt til at gå anderledes til opgaven med at skaffe medarbejdere. Det kræver naturligvis noget mere oplæring, men omvendt får vi unge ind, som har en ny tilgang til opgaverne, fordi de har andre digitale rutiner, uddyber Christian Graversen.

Læs også: Odense Marcipan - For mange ufaglærte er ikke parate til et job

Det handler ikke om, at vi nu skal være en hip ung arbejdsplads. Men det handler om, at vi skal favne bredere, hvor vi både bliver bedre til at tiltrække nyuddannede samtidig med, at vi fastholder kvalificerede medarbejdere i mange år. Christian Graversen, Country Manager Digital, Siemens Healthineers

Omfattende omstilling af arbejdsopgaver

 Virksomheden er i forvejen ved at omstille mange arbejdsrutiner, hvor de fysiske kundebesøg viger til fordel for online support, hvor medarbejderne samtidig arbejder mere med at løse opgaver hjemmefra. Det sikrer kunderne hurtigere og mere effektiv service, mens medarbejderne får en mere fleksibel arbejdsdag.  Den udvikling tiltaler ofte yngre medarbejdere, mener Christian Graversen. 

- Det handler ikke om, at vi nu skal være en hip ung arbejdsplads. Men det handler om, at vi skal favne bredere, hvor vi både bliver bedre til at tiltrække nyuddannede samtidig med, at vi fastholder kvalificerede medarbejdere i mange år. Vi har jo også knalddygtige medarbejdere på over 65 år, som vi gerne vil holde fast i, siger Christian Graversen.

Siemens Healthineers i Danmark er en del af en global virksomhed med 65.000 medarbejdere og hovedsæde i Tyskland. I Danmark arbejder 160, der primært sælger og servicerer udstyr som blandt andet står på danske hospitaler.

Kan forme ny generation medarbejdere

Chef for DI Life Science, Peder Søgaard-Pedersen, ser Siemens Healthineers tilgang til det pressede arbejdsmarked som et godt eksempel på nytænkning, der giver gevinst på flere områder.

- Rekruttering af yngre og mere uerfarne profiler betyder, at virksomheden får nye perspektiver på alt fra produktudvikling og kunderelationer til patientbehandling. Derudover giver det virksomheden mulighed for at forme den næste generation af talentfulde medarbejdere og ledere. Det er klart en mulighed som life science virksomhederne bør gribe i den nuværende situation, siger han.

DI-chefen pointerer samtidig, at det ikke kan stå alene. Life science virksomhederne skal også have adgang til mere udenlandsk kvalificeret arbejdskraft, hvis ikke det skal gå udover leverancerne af danske sundhedsløsninger.

Læs også: Højeste vækst i 27 år bremses af mangel på medarbejdere

1000 ledige stillinger

Hele life science industrien har været i under kraftig vækst de seneste ti år og der kun udsigt til at branchen vokser endnu mere fremover, fordi der efterspørgslen på medicin, medicinsk udstyr og sundhedsløsninger stiger.

- Der bliver stadigt flere ældre og flere patienter med kroniske lidelser i både Danmark og resten af verden. Det øger naturligvis behovet for kvalificeret arbejdskraft. Vores egne medlemmer vurderer at der er godt 1.000 ubesatte stillinger i den danske life science sektor i dag, tilføjer Peder Søgaard-Pedersen.

Læs også - DI: Danmark skal gentænke sundhedsvæsnet

Mangel på arbejdskraft er et varmt emne i erhvervslivet. Se debat ved årets DI-topmøde den 28. september.

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Peder Søgaard-Pedersen

Peder Søgaard-Pedersen

Underdirektør

  • Direkte +45 3377 3945
  • Mobil +45 2128 6755
  • E-mail peso@di.dk

Relateret indhold