Adm. direktør Henrik Møller har succes med at hyre højtuddannet kvalificeret arbejdskraft i andre lande. De er meget loyale og giver virksomheden nye kvaliteter.

Foto: Prevas
18.10.21 DIB Nyheder

Han fik nok af kampen om Tordenskjolds soldater

Mangel på dansk arbejdskraft fik Prevas topchef Henrik Møller til at sadle om. Nu hyres kompetente medarbejdere kloden rundt - fra Sydamerika til Asien.

Kampen om kompetente medarbejdere får mange virksomheder til at gå nye veje for at få tilstrækkeligt med hænder og hoveder. I konsulenthuset Prevas kunne adm. direktør Henrik Møller se, hvordan mange af virksomhedens cirka 100 it-ingeniører og dataloger løbende fik jobtilbud fra andre danske virksomheder.

Og det blev han træt af.

- Historisk har det altid været svært at finde softwarefolk, og jeg oplevede jo, at vi og vores konkurrenter headhuntede den samme gruppe medarbejdere. Det blev nærmest Tordenskjolds soldater, hvor nogle skiftede rundt mellem virksomhederne, fordi der ikke var nok. Det skabte uro - til skade for virksomheden og til skade for vores kunder, siger Henrik Møller.

Prevas har især brug for software- og hardwareingeniører, der bliver projektledere for udvikling og design af kunders elektroniske produkter. Behovet for disse kompetencer fik Prevas til at se uden for landets grænser. Og det har været en succes.

- På to år har vi ansat kvalificerede medarbejdere fra Venezuela, Brasilien, Rumænien, Kina, Indien, Israel og Storbritannien i stillinger, vi ellers ikke kunne få besat. Mange vil gerne til Danmark, fordi vi er berømte for vores work-life balance, så det har vist sig at være et stort aktiv, fortæller Henrik Møller.

Læs også: Virksomheder kunne ansætte ekstra 32.000

Vi har fået nogle meget loyale og kompetente medarbejdere, der er glade for at være hos os og i Danmark. Henrik Møller, adm. direktør, Prevas A/S

Jobportal og papirarbejde

Prevas slår sine stillinger op via Udenrigsministeriets gratis jobportal ”Work in Denmark.” Medarbejderne bliver ansat på samme vilkår som de danske – og hele det administrative papirarbejde med at få de udenlandske medarbejderes arbejds- og opholdstilladelse på plads køber Prevas sig til hos Ernst & Young.

- Det koster selvfølgelig ekstra, men pengene er givet godt ud. Vi har fået nogle meget loyale og kompetente medarbejdere, der er glade for at være hos os og i Danmark. Sproget er naturligvis en udfordring, men vi har valgt at gøre engelsk til hovedsprog i virksomheden, forklarer Henrik Møller.

Efter onlinemøder med ansøgerne henter Prevas kandidaterne til Danmark i en uge eller to.

- Vi har brug for at hilse på dem og se dem i øjnene. Det er vigtigt, at de også har et mindset, der passer ind i en europæisk og skandinavisk virksomhedskultur. Og det kan ikke afklares ved et par teams-møder, siger Henrik Møller.

Han anbefaler andre virksomheder at gå samme vej. Prevas har afdelinger i København, Aarhus og Aalborg og har i øjeblikket fem ubesatte stillinger, der måske også bliver besat af udenlandske kandidater.

DI: Øget mangel på digitale medarbejdere

Mangel på medarbejdere med digitale kompetencer har stået på i flere år, viser tal fra Danmarks Statistik. I 2020 havde således 57 procent af alle virksomheder, der ville ansætte it-specialister, problemer med at finde de rette medarbejdere. Blandt it-virksomheder var problemet endnu større.

- Prevas erfaringer er langt fra enestående, for vi ser et generelt problem indenfor elektronik og generelt i vores it-virksomheder. Og selv om Danmark er kendt som en digital frontløber, falder vi desværre tilbage, når det kommer til it-kompetencer, siger branchedirektør i DI Digital, Rikke Hougaard Zeberg.

Danmark falder på internationale ranglister

Branchedirektøren henviser til den internationale rangliste over digital konkurrenceevne fra IMD, der viser, at Danmark samlet er nummer fire, men falder tilbage inden for kompetencer.

Det samme gør sig gældende i Kommissionens DESI index, hvor Danmark ligger på en samlet 3. plads, men er faldet helt ned på 7. pladsen, når det kommer til de digitale kompetencer.

- Vi ved, at den største vækstudfordring for de danske virksomheder lige nu er manglen på kvalificeret arbejdskraft. Den udfordring vil kun blive større i fremtiden, hvis vi ikke sætter ind og får uddannet flere med STEM-kompetencer, siger Rikke Hougaard Zeberg.

Mangel på arbejdskraft er det største akutte problem for dansk erhvervsliv. Se her debatten fra DI's topmøde den 28. september om emnet.

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Rikke Hougaard Zeberg

Rikke Hougaard Zeberg

Branchedirektør

  • Direkte +45 3377 3173
  • Mobil +45 2084 0194
  • E-mail riz@di.dk

Relateret indhold