Arbejdsmarkedets parter og Arbejdstilsynet lanceret en opdateret version af kampagnen ”Hvor går grænsen”, der blev lanceret i 2019. Den skal give virksomheder et bedre udgangspunkt for at få dialogen i gang.

27.10.21 DIB Nyheder

Opdateret kampagne om seksuel chikane viser vej til forebyggelse

Grænseoverskridende adfærd kan have store menneskelige omkostninger og kan føre til dårligere samarbejde, højere sygefravær og lavere produktivitet. Derfor er der behov for mere dialog og flere konkrete redskaber, skriver Formand for BFA Industri Anders Just Pedersen (Dansk Industri) og næstformand BFA Velfærd og Offentlig administration, Jens Nielsen (FOA).

Der er i den grad sket noget, siden arbejdsmarkedets parter og Arbejdstilsynet i 2019 lancerede kampagnen ”Hvor går grænsen”, som skulle gøre det lettere at tale om seksuel chikane på arbejdspladsen. På rigtig mange arbejdspladser er seksuel chikane blevet sat på dagsordenen. Dialogen er blevet mere åben og flere virksomheder har fået klare retningslinjer og politikker, der skal bidrage til forebyggelse af seksuel chikane. Der er dog fortsat for mange, som oplever at blive udsat for seksuel chikane, og vi mener derfor, at der er brug mere dialog og flere konkrete redskaber. Seksuel chikane er et emne, som skal tages alvorligt.

For en grænseoverskridende adfærd kan have store menneskelige omkostninger og kan føre til dårligere samarbejde, højere sygefravær og lavere produktivitet.

Samtaler skal der til

Derfor har Arbejdsmarkedets parter og Arbejdstilsynet lanceret en opdateret version af kampagnen ”Hvor går grænsen”, der blev lanceret i 2019. Den skal give virksomheder et bedre udgangspunkt for at få dialogen i gang. For samtaler skal der til. Samtaler skaber forståelse, og forståelse er fundamentet for forebyggelse.

Og netop forebyggelse er essentielt for at komme seksuel chikane til livs. Vores reviderede kampagne indeholder langt mere konkrete værktøjer til, hvordan man som leder eller arbejdsplads kan forebygge grænseoverskridende adfærd eller håndtere sagerne, når de er der.

Hvor går man hen med krænkende adfærd?

Forebyggelse handler blandt andet om at skabe en politik på arbejdspladsen, så alle ledere og medarbejdere ved, hvor grænsen går. Politik og retningslinjer skal også leve i praksis. Forebyggelse handler derfor også om at give ledere effektive klare redskaber til at håndtere sager om seksuel chikane, og så handler det om at tale åbent og ærligt om, hvor man går hen, hvis man ser andre blive udsat for krænkende adfærd eller selv har oplevet det. Forebyggelse handler også om at turde stille sig selv spørgsmålet: ”Har vi noget i vores kultur, der fremmer seksuel chikane? Og hvordan kan vi i givet fald ændre den kultur?”

Sexchikane må aldrig blive et vilkår

Ved at forebygge seksuel chikane på arbejdspladsen, kan man tage rigtig mange sager i opløbet. Simpelthen ved at give ledere og medarbejdere et åbent og fordomsfrit rum, hvor man diskuterer, hvad der på en given arbejdsplads bliver opfattet som seksuel krænkende adfærd. Og da grænserne er forskellige fra medarbejder til medarbejder og generation til generation, er det essentielt, at samtalen ikke dør, men fortsætter kontinuerligt – og giver grobund for en blivende kulturændring. 

Seksuel chikane, som vi ikke får snakket om, eller har uklare retningslinjer for, risikerer at øge risikoen for en lang række problemer. Herunder psykisk sårbarhed, stress og i sidste ende sygemeldinger, der kunne være undgået. Det er et alvorligt problem. Derfor er det vigtigt, vi tager emnet alvorligt og arbejdspladserne handler på problemerne. Det må aldrig blot blive et vilkår i arbejdet. Uanset om vi taler om seksuel chikane fra ledere eller kolleger, eller om vi taler om uønsket seksuel opmærksomhed fra de borgere, medarbejderne møder i forbindelse med deres arbejde.

Overblik over indhold på sitet

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Christine Secher

Christine Secher

Fagleder, Tværgående projekter & kommunikation, Future of Work

  • Direkte +45 3377 4769
  • Mobil +45 2976 2320
  • E-mail chse@di.dk

Relateret indhold