Torsdag d. 27. januar i tidsrummet kl. 16-18 vil du ikke kunne tilmelde dig kurser og arrangementer eller ændre oplysninger på Min Side. Det skyldes en opdatering i DI’s systemer.

”Vi skal væk fra den tanke, at faglig uddannelse er styrende for resten af dit liv. Det er mange muligheder, og vi har virkelig brug for de fagligt uddannede,” sagde Lars Sandahl Sørensen, adm. direktør for Dansk Industri, da Alliancen for Faglig Uddannelse blev stiftet.

Foto: Headspace
15.12.21 DIB Nyheder

Nyrup, Dansk Metal og DI vil gøre faglige uddannelser attraktive for flere unge

Poul Nyrup Rasmussen har fundet sammen med Dansk Metal og DI om en ny alliance, der skal gøre faglige uddannelser attraktive for flere unge.

Trods mange års indsats er det stadig ikke lykkedes at få flere end omkring hver femte ung til at vælge en erhvervsuddannelse. Samtidig er fremtidsudsigterne heller ikke lyse: Danmark vil i 2030 – som det ser ud p.t. – mangle op imod 100.000 faglærte.

- Der er for få, der vælger den faglærte vej, og vi har brug for, at langt flere unge ser bredden og mulighederne i en erhvervsuddannelse. Det er en opgave, der kræver nye fælles initiativer og løsninger, og som er helt nødvendigt for vores fremtidige velfærd, virksomheder og vækst, siger Lars Sandahl Sørensen, adm. direktør i Dansk Industri.

Læs også: Foruroligende lang ventetid på køreprøver

Hvad kan jeg blive?

Et af disse nye inititativer er hjemmesiden hvadkanjegblive.dk. Her fortæller flere end 2.000 unge medudviklere om deres hverdag, fag og uddannelse. De fortæller, hvad de synes, der er godt på lige netop deres erhvervsuddannelse, og hvad de bryder sig mindre om. Hvad der overraskede dem, hvor de skaber værdi og hvilke typer virksomheder, de typisk arbejder for.

’Hvad kan jeg blive?’ siden er udviklet af Det Sociale Netværk Headspace Danmark, som Poul Nyrup Rasmussen er stifter af og protektor for. Og så er den den direkte forløber for den spritnye Alliancen for Faglig Uddannelse, som Claus Jensen, formanden for Dansk Metal, Lars Sandahl Sørensen, adm. direktør i Dansk Industri (DI) og Poul Nyrup Rasmussen har stiftet.

- Vi har samlet en stærk alliance for at styrke de faglige uddannelser. Det er på høje tid, at erhvervsuddannelserne bliver prioriteret højere i Danmark, så det bliver mere attraktivt at gå på skolerne. Det er faktisk en bunden opgave, hvis man ønsker at bevare Danmarks velstand og velfærd. Vi kommer nemlig til at mangle tusindvis af faglærte i fremtiden, og der er risiko for, at der er produktion, som flytter ud af landet, fordi vi ikke har nok kvalificeret arbejdskraft, siger Claus Jensen.

Læs også: Forgæves jagt på medarbejdere: 158.000 stillinger ikke besat

Det skal være top attraktivt at tage faglig uddannelse

Alliancen handler især om at få alle unge med. Både dem, som er boglige, og dem, som er kreativt intelligente. De seneste tal viser, at 76.000 unge under 30 år hverken er i uddannelse eller har tilknytning til arbejdsmarkedet. Og andelen af unge over 25 år med en studentereksamen, der ikke læser videre, er blevet større i løbet af de seneste 10 år.

Ifølge headspace er hver tiende ung, der opsøger ungerådgivningen i headspace, hverken i arbejde eller i uddannelse ved deres første samtale. Og de har markant lavere livstilfredshed, er mere ensomme og trives dårligere end andre unge, der kommer i headspace.

- Det har alt for store konsekvenser, at så mange står udenfor. En af nøglerne til det gode liv er, at man føler, at man passer ind i verden, også på arbejdsmarkedet. Vi må simpelthen handle, så vi får alle unge med. Derfor skal det være i top og attraktivt at tage en faglig uddannelse, siger Poul Nyrup Rasmussen. stifter af og protektor for Det Sociale Netværk/headspace Danmark.

Læs også: Sådan vil politikerne sikre arbejdskraft i 2022

Fakta

Om initiativet ’Hvad kan jeg blive?’

’Hvad kan jeg blive?’ er et initiativ i headspace Danmark, som hjælper unge, der er i tvivl om deres uddannelsesvalg, og inspirerer dem til at overveje en faglig uddannelse. Initiativet dækker over en lang række indsatser.

A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal har givet 17 mio. kroner i støtte til headspaces rådgivning og udviklingen af ’Hvad kan jeg blive?’ frem til slutningen af 2023. Målet er at flere unge skal interessere sig for erhvervsuddannelser og færre skal tvivle i forbindelse med deres beslutning om retning, job og uddannelse.

Den første del af ’Hvad kan jeg blive?’ består af websitet www.hvadkanjegblive.dk, der præsenterer flere end 280 erhvervsuddannelser og er unikt i både opbygning og indhold. Opbygningen af prototypen til sitet fik i starten af 2021 støtte fra Dansk Metal, 3F, Fødevareforbundet NNF og HK samt Dansk Industri og Dansk Arbejdsgiverforening - de medfinansierede en donation på 1 mio. kr. fra Industriens Fond.

Alliancen for Faglig Uddannelse er en indsats under ’Hvad kan jeg blive’, hvor en lang række fagforbund, arbejdsgiverorganisationer og elevorganisationer samles for i fællesskab at styrke de faglige uddannelser.

hvadkanjegblive.dk

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Søren Melcher

Søren Melcher

Chefkonsulent

  • Direkte +45 3377 3213
  • Mobil +45 2938 8839
  • E-mail smel@di.dk

Relateret indhold