EU ryster pengetræet og giver milliarder af euro til genopretning af Europa ovenpå coronakrisen.

30.04.21 DIB Nyheder

EU’s milliarder rykker tættere på

Regeringen satser på at få 11,6 milliarder kroner til blandt andet grønne og digitale projekter i Danmark fra EU’s genopretningsplan. Samtidig åbner sig nye store eksportmuligheder for danske virksomheder i resten af Europa.

I forbindelse med sidste års budgetforhandlinger i EU blev der afsat genopretningsmidler for i alt 750 mia. euro, som skal fordeles til medlemslandene. Hvordan de penge skal fordeles, og hvilke projekter de skal gå til, er nu ved at blive lidt mere klart efter, at EU’s medlemslande har sendt deres genopretningsplaner ind.

Den danske regering har således også sendt Danmarks genopretningsplan til EU-Kommissionen. Planen redegør for, hvordan de ca. 11,6 mia. kr., som Danmark forventes at modtage, skal bruges. En stor del af midlerne er øremærket politiske aftaler og udspil, herunder blandt andet til finansiering af den grønne skattereform, bilaftalen og landbrugsudspillet.

For at kunne få udbetalt pengene skal Danmark opfylde nogle kriterier, herunder at 37 pct. af midlerne anvendes til klimatiltag og 20 pct. anvendes til digitaliseringstiltag. Med regeringens genopretningsplan er der afsat hhv. 60 pct. og 25 pct. til de to områder.

- Det er meget vigtigt for Danmark, at de mange milliarder i EU’s genopretningsfond bruges til at sætte gang i væksten i et grønt og digitalt gear, der både fremtidssikrer vores erhvervsliv, arbejdspladspladser og vores samfund, siger Lars Sandahl Sørensen, Dansk Industris (DI) administrerende direktør, og tilføjer:

- Med EU-midlerne får vi et vigtigt rygstød til at sætte turbo på digitaliseringen af det danske samfund. Vi får også bedre muligheder for at investere i blandt andet grøn forskning og nye teknologier, der er nødvendige, hvis vi skal nå vores ambitiøse klimamål om 70 pct. CO2-reduktion i 2030. Det er dog vigtigt at understrege, at der er et stort potentiale i udviklingen, som vi som samfund skal investere yderligere, siger Lars Sandahl Sørensen.

Læs også DI's store guide til EU's genopretningsplan

Eksportpotentiale for milliarder af kroner

Den danske del af genopretningsmidlerne udgør kun 0,2 pct. De helt store investeringer i klima og digitalisering ligger altså i det øvrige EU.

- Danmark tager en meget lille bid af den samlede kage i genopretningsfonden, og de helt store summer står til at blive investeret i de andre medlemslande. Det giver danske virksomheder en gylden mulighed for at fylde ordrebøgerne, der er blandt de førende inden for klima- og digitaliseringsløsninger, siger Lars Sandahl Sørensen.

Ifølge DI rummer EU’s genopretningsfond et eksportpotentiale på 11 mia. kr. om året de næste seks år alene på det grønne og digitale område.

- Planerne fra de andre medlemslande rummer store muligheder for danske virksomheder. Der skal investeres massivt i energieffektive løsninger, vedvarende energi, vandteknologi og digitalisering af offentlige og private services. Nu skal virksomhederne smøge ærmerne op og være klar til at gribe de store udbud, siger Lars Sandahl Sørensen.

Læs mere om EU's genopretningsplan.

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Få mere at vide

Som medlem får du det seneste nye om EU-landenes genopretningsplaner, kommende udbud og erhvervsfremstød for danske virksomheder. Du kan også kontakte en af DI's eksperter for at få sparring i forhold til jeres strategi for de kommende udbud.

Læs mere her: EU's genopretningsplan | DI hjælper dig med at vinde eksportordrer

Peter G. H. Madsen
Skrevet af:

Peter G. H. Madsen

Anders Ladefoged

Anders Ladefoged

Underdirektør

  • Direkte +45 3377 3609
  • Mobil +32 491 569 209
  • E-mail al@di.dk

Relateret indhold