USA’s grønne præsident har blik for danske virksomheder
Præsident Joe Biden vil dreje USA i en grønnere retning – og blikket er rettet mod Danmark og danske virksomheder.
Danmarks statsminister Mette Frederiksen deltager i disse timer i USA’s præsident Joe Bidens stort anlagte klimatopmøde. Det kan være startskuddet til en ny ære for amerikansk klimapolitik, vurderer chefen for Dansk Industris (DI) klimapolitiske enhed Anne Højer Simonsen.
- Mødet kan skabe en helt ny dynamik. Nu kommer de politiske kræfter for alvor i spil – ledsaget af en ny økonomisk realitet med stadig mere konkurrencedygtige grønne løsninger. Det kan skabe helt nye muligheder for at skabe resultater for klimaet, siger hun og tilføjer:
- Der er brug for at accelerere indsatserne i alle lande og det kommende årti bliver helt afgørende for klimaet. Nye tal fra Det International Energi Agentur viser, at udledningerne i 2021 vil overstige 2019. Dermed vil det midlertidige fald grundet covid19 hurtigt blive udlignet – og både genvækstpakker og de mere langsigtede klimaindsatser skal kunne trække i en grøn retning.
Ifølge Anne Højer Simonsen er der et vindue nu, som skal udnyttes politisk frem mod COP26 i Glasgow i november.
- USA har indledt dansen, og andre lande bliver trukket ud på dansegulvet. Nu bliver det meget tydeligt, hvem der sidder uden for og kigger på. EU og Danmark støtter op om det der gerne skulle blive en international kædedans med deltagelse af eksempelvis Kina og Indien, siger hun.
Rygklap til grønne danske virksomheder
Bidens klimatopmøde er ifølge DI også et rygklap til danske virksomheder, der ofte kan byde ind med de løsninger, der kan være med til at dreje USA og resten af verden i en grønnere retning.
- Vi skal benytte anledningen til at inspirere andre lande til følge samme spor. Og vi skal vise, hvor vi er på vej hen – for eksempel gennem vores arbejde med Power-to-gas og energiøerne. Det er netop elementer, som statsministeren forventes at bringe op på dagens møde, siger Anne Højer Simonsen fra DI.
Hun påpeger, at et dansk klimalederskab skal bygge på eksemplets magt.
- Vi kan i praksis vise, hvordan man gennemfører en klimaindsats samtidig med, at man bevarer erhvervslivets konkurrenceevne, den økonomiske vækst og en social balance. Det er kernen i den danske klimalov, og det er kernen i den udfordring, som alle lande skal håndtere.
Gigantiske investeringer på vej
Præsident Biden ønsker at investere over 2000 milliarder dollars i infrastrukturen og energisektoren i løbet af de næste otte år. Hvis planen bliver gennemført, vil den sprede positive dønninger over Atlanten.
- Det vil sætte en ny retning for USA og skabe ordrer til europæiske virksomheder – ikke mindst danske. USA er en meget vigtig samhandelspartner for Danmark – også når det kommer til energiteknologi.
Ifølge de seneste tal fra DI er USA er det 3.-største eksportmarked for danske energiteknologi. Årligt har danske virksomheder over de seneste ti år eksporteret for 60 mia. kroner.
Hold dig opdateret
Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.