12.05.21 DIB Nyheder

EU Kommissionen skruer op for vækstforventningerne

Nye tal: Vacciner og finanspolitiske stimuli får EU til at opjustere forventningerne til væksten i 2021 0g 2022.

EU-Kommissionen forventer en fremgang i europæisk økonomi på 4,2 procent i 2021 (opjustering fra 3,7 procent i vinter) og 4,4 procent i 2022.

- EU Kommissionen opjusterer forventningerne til væksten i 2021 og 2022. Udrulningen af vacciner, lempede restriktioner og finanspolitisk stimuli sætter mere fart på væksten. Der vil især komme mere fart på privatforbruget i takt med at der åbnes mere op. Men væksten er også tiltagende i resten af verden, hvilket vil løfte europæisk eksport, siger Allan Sørensen, cheføkonom i Dansk Industri (DI).

- EU’s genopretningsfond vil i de kommende år sætte fart på investeringerne i klima og digitalisering. Det vil give danske virksomheder muligheder for at øge eksporten i de kommende år. Genopretningsfonden kan løfte dansk eksport med 11 milliarder kroner om året over de næste 5-6 år, siger Allan Sørensen.

- Selv om fremtiden tegner lysere, så vil europæisk økonomi først være tilbage på samme niveau som før krisen ved slutningen af 2022. Europæisk økonomi er blandt de hårdest ramte af coronakrisen, så der er et stort tab der skal genoprettes, siger Allan Sørensen.

- Der er store geografiske forskelle på væksten i EU. Men samtlige lande i EU vil opleve økonomisk fremgang i 2021 og 2022. Det er godt for europæisk økonomi, at det er et bredt funderet opsving der ikke blot er trukket af enkelte store lande, siger Allan Sørensen.

- Spanien og Frankrig er blandt de lande med de mest gunstige vækstudsigter. Vi skal dog huske at de også var blandt de lande der var hårdest ramt sidste år, siger Allan Sørensen.

EU-Kommissionen skønner en vækst i Danmark på 2,9 procent i 2021 og 3,5 procent i 2022.

- De danske vækstudsigter er blandt de laveste i EU, men vi kom også bedre igennem 2020 end mange andre lande i EU, siger Allan Sørensen.

 

 

 

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Allan Sørensen

Allan Sørensen

Cheføkonom

  • Direkte +45 3377 3912
  • Mobil +45 2990 6323
  • E-mail als@di.dk

Relateret indhold