"Rapporten fra IMD skal læses som en tilstandsrapport når man køber hus. Der er tale om en ganske fin tilstandsrapport med få anmærkninger," siger Allan Sørensen, cheføkonom i Dansk Industri (DI).

17.06.21 DIB Nyheder

Danmark vinder bronze i konkurrenceevne

Danmark rykker en plads ned i hierarkiet over lande med bedst konkurrenceevne viser ny opgørelse. Høje omkostninger har altid været stenen i skoen for danske virksomheders konkurrenceevne, siger DI.

Danmark er nummer tre i verden på konkurrenceevne. Det er én placering dårligere end sidste år. Det viser en ny opgørelse fra det internationale Institute for Management Developments (IMD).

- Vi har en lang række styrkepositioner, som sikrer en dansk topplacering for andet år i træk. Vi rykker dog én enkelt plads tilbage, men vi holder os stadig inde i placeringen af medaljer, siger Allan Sørensen, cheføkonom i Dansk Industri (DI).

Han påpeger, at verdensøkonomien er ved at komme tilbage på fode igen, og at Danmark og danske virksomheder har mange styrker der gør, at vi står i en god position til at komme stærkt igen.

- Den største udfordring kan blive at skaffe adgang til mere arbejdskraft, siger Allan Sørensen.

Læs også: Bygma vil give seniorer særlige vilkår

Få anmærkninger i tilstandsrapporten

Danmark scorer mange topplaceringer i IMD’s rapport. En modstandsdygtig økonomi, lov og orden, socialt ansvar, fravær af korruption, åbenhed for handel, efteruddannelse og motiverede medarbejdere er blot nogle af de danske styrker. Digitalisering og klimahensyn er ligeledes danske konkurrencefordele.

- Rapporten fra IMD skal læses som en tilstandsrapport når man køber hus. Der er tale om en ganske fin tilstandsrapport med få anmærkninger, siger Allan Sørensen.

Han mener, det er svært at sætte konkurrenceevne på formel.

- Men Danmark er et godt eksempel på, at vækst og beskæftigelse går fint i hånd med sammenhængskraft og ansvarlighed. IMD’s opgørelse viser, at danske virksomheder passer på medarbejderne, samfundet og miljøet, siger Allan Sørensen.

Læs også: Her er planen, der kan sikre Danmarks 70 procents-mål

Stenen i skoen

Danmark har også et par enkelte svagheder. Danske virksomheder har høje omkostninger til løn og skat, og sammen med lav arbejdstid og en stor offentlig sektor er det blandt udfordringerne for Danmarks konkurrenceevne. Evnen til at tiltrække investeringer fra udlandet er ligeledes en hæmsko for dansk økonomi.

- Høje omkostninger har altid været stenen i skoen for danske virksomheders konkurrenceevne. Vi har en stor offentlig sektor som finansieres med høje skatter. Den store offentlige sektor lægger samtidig beslag på en meget stor del af arbejdskraften i Danmark, hvilket udfordrer virksomhederne som for tiden oplever en stigende mangel på medarbejdere, siger Allan Sørensen.

Ifølge IMD er Danmark næstbedst i verden til at arbejde med FN’s verdensmål.

- Danske virksomheder her et stort eksportpotentiale inden for løsninger, der kan sikre en bæredygtig udvikling i verden. Der skal i de kommende år investeres massivt i den grønne omstilling i hele verden. Danmark står stærkt med teknologiske løsninger på en række af klodens største udfordringer, siger Allan Sørensen.

Læs også: Fra lufthavn til trykkeri – virksomheder er klar til klimakamp

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Allan Sørensen

Allan Sørensen

Cheføkonom

  • Direkte +45 3377 3912
  • Mobil +45 2990 6323
  • E-mail als@di.dk

Relateret indhold