- Danmark er et godt land at drive virksomhed i. Det skal det også være om fem og om ti år. Derfor er det helt afgørende, at vi støtter op om virksomhedernes investeringer og udvikling, siger DI's topchef Lars Sandahl Sørensen.

27.06.21 DIB Nyheder

DI’s investeringspakke: Gør Danmark 12 mia. kr. rigere

Med 10 forslag vil Dansk Industri sætte gang i virksomhedernes investeringer. Det kan øge Danmarks velstand med 12 milliarder kroner og skabe 1.000 nye job.

Dansk Industri (DI) er klar med en storstilet investeringspakke, der vil bidrage til, at danske virksomheder kommer ud som vindere på den anden side af coronakrisen. Samtidig spiller pakken direkte ind i regeringens reformambitioner, der går på at øge velstanden og væksten i Danmark.

- Det er et kapløb mellem danske virksomheder og alle de andre. Et kapløb, vi kan vinde. Som vi skal vinde – også i lyset af den skærpede konkurrence på de internationale markeder. Men det kræver, at danske virksomheder får det bedst mulige afsæt. Derfor præsenterer vi 10 forslag, der vil øge investeringer og give erhvervslivet det nødvendige forspring ud af krisen, siger DI’s topchef Lars Sandahl Sørensen.

Bliver de 10 forslag ført ud i livet, vil det føre til en forøgelse af det danske bruttonationalprodukt (BNP) på cirka 12 milliarder kroner og skabe job til 1.000 danskere ifølge DI’s beregninger. Ikke værst set i lyset af, at forslagene blot vil koste mellem 6,5 og 8 milliarder kroner at gennemføre.

- Det vigtigste er, at det simpelthen er pinedød nødvendigt at virksomhederne investerer yderligere, hvis vi skal klare os i konkurrencen med udlandet. Uanset, hvor jeg kigger hen, bliver der investeret massivt i nye teknologi, robotter og forskning. Det skal vi også gøre i Danmark, siger Lars Sandahl Sørensen og tilføjer:

- Vi står ved en skillevej. Skal virksomhederne langsomt sakke bagud i det internationale kapløb, eller skal vi aktivt støtte, at vi også i fremtiden har nogle af verdens bedste og mest fremtidsorienterede virksomheder.

Læs hele DI's investeringspakke 

Lavere selskabsskat kan øge investeringer 

Så hvordan vil DI, få gang i investeringerne?

Et væsentlig element i DI’s plan er, at der skal skabes bedre mulighed for at udnytte underskud i fremtidige overskud, da det – især for nystartede og forskningstunge virksomheder – vil skabe større incitament til at investere og kaste sig ud i nye projekter, der måske ikke som det første batter på bundlinjen.

Desuden er der i DI's plan fokus på at få sænket selskabsskatten til et konkurrencedygtige niveau. I dag er selskabsskatten 22 procent, DI vil have den ned på 20 procent over de kommende to år, da det vil øge tilskyndelsen til at investere i Danmark, fremfor i lande med en lavere selskabsskat. I kroner og øre vil en sænkelse af selskabsskatten kunne øge BNP med 9,9 milliarder kroner.

Behovet for at sænke selskabsskatten understreges af en analyse af niveauet for selskabsskat i Europa foretaget af DI. Analysen viser blandt andet, at den danske selskabsskatteprocent i år er to procentpoint højere end for gennemsnittet for de små og mellemstore lande i EU. Og i 2023 vil der være 16 EU-lande med lavere selskabsskat end Danmark.

For det tredje ønsker DI, at der afsættes op til én milliard kroner årligt til at sikre et permanent forsknings- og udviklingsfradrag på 130 procent. Det vil skabe et vedvarende løft til virksomhedernes investeringer. Dertil kommer yderligere syv forslag, der alle har det tilfælles, at de vil øge virksomhedernes lyst til at investere – og vel at mærke i Danmark.  

Læs også: Industrigigant fylder ledig fabrikshal med opfindere

Stilstand eller udvikling

Ifølge DI’s topchef Lars Sandahl Sørensen er DI’s forslag vigtige fordi, at de på meget konkret vis peger på, hvad der kan gøres for, at virksomhederne vil forøge deres investeringer.

- Det er vigtigt at huske på, at mange af vores virksomheder er globale. De har muligheden for at investere og udvikle sig der, hvor det giver mest mening. Og derfor er det vigtigt, at vi i Danmark sørger for, at vi har nogle rammer for investeringer og udvikling, som er i verdensklasse, siger han og tilføjer:

- Danmark er et godt land at drive virksomhed i. Det skal det også være om fem og om ti år. Derfor er det helt afgørende, at vi bakker op om virksomhedernes fortsatte investeringer og udvikling.

Læs også: DI jubler: Meningsløs og dyr skattedokumentation afskaffes

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Peter G. H. Madsen
Skrevet af:

Peter G. H. Madsen

Morten Granzau Nielsen

Morten Granzau Nielsen

Vicedirektør

  • Direkte +45 3377 4676
  • Mobil +45 2245 4620
  • E-mail mogr@di.dk

Relateret indhold