09.08.21 DIB Nyheder

Eksporten bremser op efter flot stime

Nye tal: Dansk eksport snublede i juni, mens hele kvartalet stadig byder på fremgang Eksporten faldt med 0,5 procent i juni, viser tal fra Danmarks Statistik. For hele andet kvartal var der en fremgang på 3,5 procent.

- Det er selvfølgelig utrolig ærgerligt med faldet i eksporten, men jeg ser det ikke som begyndelsen på en ny eksportkrise. Det er blot anden gang eksporten falder i løbet af de seneste otte måneder,  siger Allan Sørensen, cheføkonom i Dansk Industri (DI).

- Det er vareeksporten, der trækker eksporten ned i juni, mens der endelig er lidt fremgang i tjenesteeksporten. Vareeksporten er ellers kommet godt igennem krisen. Tjenesteeksporten har haft sværere ved at komme tilbage på normal flyvehøjde, siger Allan Sørensen.

I første halvår af 2021 er eksporten samlet set 43 milliarder kroner højere end i 2020. Vareeksporten er steget med 44 milliarder kroner, mens tjenesteeksporten er faldet med en milliard kroner.

- Alt tyder på, at eksportvirksomhederne står foran fornyet fremgang i de kommende måneder. Der er kommet fart på det globale opsving, og industriens beholdning af eksportordrer ligger på et ganske højt niveau, siger Allan Sørensen

- De lempede rejserestriktioner vil sparke mere liv i den hårdt prøvede tjenesteeksport, hvor indtægterne fra lufttransport og turisme fortsat er stærkt begrænsede. Eksportindtægterne fra fly og rejser er 40 procent lavere end sidste år, og faldet med over 70 procent i forhold til 2019, siger Allan Sørensen.

IMF venter en fremgang i verdensøkonomien på 6,0 procent i 2021 og yderligere 4,9 procent i 2022.

- Verdensøkonomien vokser i det hurtigste tempo siden 1973. Danske virksomheder vil opleve stigende efterspørgsel fra udlandet, og der er udsigt til massiv fremgang i alle verdensdele, siger Allan Sørensen.

- Mangel på materialer og arbejdskraft, samt spredningen af delta-virussen, bekymrer eksportvirksomhederne, og kan bremse væksten i efteråret, siger Allan Sørensen.

NYT: Varer trækker eksporten ned i juni - Danmarks Statistik (dst.dk)

Allan Sørensen

Allan Sørensen

Cheføkonom

  • Direkte +45 3377 3912
  • Mobil +45 2990 6323
  • E-mail als@di.dk

Relateret indhold