De kommende generationer vil bebrejde os, hvis ikke vi griber de muligheder, vi har nu – både når det gælder teknologi og digitalisering. Vi må ikke lade den mulighed gå forbi os. Vi skal bruge teknologien bedre og i større omfang, siger Lars Sandahl Sørensen.

Foto: Getty Images
01.10.21 DIB Nyheder

DI: Anbefalinger om digitalisering kan skabe et stærkere Danmark

Danmark kan blive et endnu bedre samfund for borgere og virksomheder, hvis de nye anbefalinger fra regeringens digitaliseringspartnerskab bliver ført ud i livet. Sådan lyder kommentaren fra Dansk Industris adm. direktør Lars Sandahl Sørensen, efter at partnerskabets anbefalinger blev præsenteret i dag.

Partnerskabet er kommet med 46 forslag, som skal medvirke til at løse samfundets helt store udfordringer gennem digitalisering – med bl.a. grøn omstilling, en velfungerende sundhedssektor og et driftigt digitalt erhvervsliv. DI har været repræsenteret i digitaliseringspartnerskabet ved adm. direktør Lars Sandahl Sørensen og branchedirektør i DI Digital, Rikke Hougaard Zeberg.

- Det her handler om at gøre livet lettere og enklere for os alle sammen – for borgere og virksomheder og for alle medarbejderne i både den offentlige og private sektor. Digitale værktøjer lige fra apps, Teams og robotter er en af de vigtigste forklaringer på, at vi klarede pandemien bedre end de fleste, og på at vores virksomheder er kommet styrket ud af krisen.

- Det er et window of opportunity. De kommende generationer vil bebrejde os, hvis ikke vi griber de muligheder, vi har nu – både når det gælder teknologi og digitalisering. Vi må ikke lade den mulighed gå forbi os. Vi skal bruge teknologien bedre og i større omfang, siger Lars Sandahl Sørensen.

Læs også:Digitalisering: Lån din første robot på biblioteket

Gør mere brug af data

DI-direktøren fremhæver anbefalingen om bedre adgang til og øget brug af data – til gavn for både borgere og virksomheder.

- Vi skal bruge de mange data fra bl.a. sundhedssektoren til at blive klogere og dygtigere, og vi skal være mere ambitiøse med brugen af data til at skabe nye og innovative produkter og til at hjælpe os med den grønne omstilling, siger Lars Sandahl Sørensen og tilføjer: 

- Kontakten mellem borgerne og det offentlige kan blive endnu bedre og mere personlig, hvis vi stepper op med brugen af digitale værktøjer og data.

Læs mere om anbefalingerne på Finansministeriets hjemmeside. 

Min virksomhed skal gøre hverdagen lettere

”Min virksomhed”, hedder en af anbefalingerne, som er en helt ny løsning med nemmere og smartere måde, som virksomhederne møder det offentlige på.

- Virksomhederne er pålagt at komme med et hav af rapporteringer og indberetninger til alle mulige offentlige myndigheder. Vi skal bruge digitalisering til at fjerne bøvlet og de tunge administrative processer, som dræber virkelysten, siger Lars Sandahl Sørensen.

DI-direktøren hæfter sig også ved partnerskabets anbefalinger om at tilvejebringe de kompetencer, som er stærkt efterspurgte til digitaliseringen i erhvervslivet.

- Vi skal have gjort noget ved den akutte mangel på kvalificeret arbejdskraft, der i dag er den væsentligste hæmsko for virksomhedernes vækst. Partnerskabet kommer bl.a. med forslag om, at alle kvalificerede ansøgere skal have plads på it-uddannelserne, at vi får løftet efteruddannelserne, og vi skal have flere it-lærlinge ud i virksomhederne., siger Lars Sandahl Sørensen.

Bedre samarbejde om digitalisering

DI glæder sig også over ideen om en nyskabelse i form af et kommende ”Digitaliseringsråd”, som skal sikre et stærkt samarbejde om fortsat digitalisering – til gavn for borgere, virksomhederne og samfundet.   

- Regeringen skal have tak for initiativet. Statsministeren skød det i gang på DI Topmødet i 2020, hvor Mette Frederiksen lancerede arbejdet med en fælles digitaliseringsstrategi for Danmark. Nu har en lang række virksomheder og organisationer arbejdet ihærdigt på at komme med nogle helt konkrete anbefalinger. Nu er det vigtigt, at ideerne bliver gennemført, siger Lars Sandahl Sørensen.

Danfoss: Konkrete anbefalinger der rykker

I en pressemeddelse fra Danfoss siger administrerende direktør Kim Fausing, der har ledet den arbejdsgruppe, der særligt har fokuseret på, hvordan virksomheder og arbejdspladser kan blive mere digitale i fremtiden: 

- Danmark har brug for en digitaliseringsstrategi, og vi kommer med tre, meget konkrete anbefalinger, der skal skabe verdens mest produktive og digitale virksomheder.

- Vores konkrete anbefalinger til politikerne om SMV:Digital, MinVirksomhed og robotbiblioteker er udviklet for at sikre, at strategien bidrager til øget jobskabelse, eksport og økonomisk vækst, men anbefalingerne er også afgørende for den grønne omstilling. Robotter, automatisering og digitale løsninger optimerer ressourceeffektiviteten, skaber mere vækst, mere eksport og fremskynder den grønne omstilling.

Peter G. H. Madsen
Skrevet af:

Peter G. H. Madsen

Rikke Hougaard Zeberg

Rikke Hougaard Zeberg

Branchedirektør

  • Direkte +45 3377 3173
  • Mobil +45 2084 0194
  • E-mail riz@di.dk

Relateret indhold