20.09.21 DIB Nyheder

DI: Politisk indgreb i boligmarkedet vil være både dårligt timet og unødvendigt

Senest på onsdag skal regeringen tage stilling til et eventuelt indgreb på boligmarkedet. Men markedet er ved at regulere sig selv, siger DI’s boligøkonom

- Priserne på boliger har aldrig været højere end i 2. kvartal 2021, men retningen på boligmarkedet går mod mere afdæmpede prisstigninger, færre handler og stigende udbud. Det tyder altså på, at markedet er ved at regulere sig selv,  siger Bo Sandberg, boligøkonom i DI.

- Den kraftige aktivitet på boligmarkedet i årets første 4-5 måneder – under 2. coronanedlukning – slår stadig igennem på de årlige prisstigninger, der af Finans Danmark lige nu er opgjort til 15,0 procent for parcelhuse og 15,9 procent for ejerlejligheder. Men det er værd at lægge mærke til, at der i de senere måneder er sket en stagnation i både priser og antal bolighandler, siger Bo Sandberg.

Kvartalsstatistikken fra Finans Danmark er den sidste boligmarkedsstatistik, der offentliggøres før regeringen senest 22. september skal tage stilling til et eventuelt indgreb på boligmarkedet i kølvandet på anbefalingen fra Det systemiske Risikoråd.

- Der har været en voldsom udvikling på boligmarkedet, men priser og handelsaktivitet har været rationalt begrundet i blandt andet lav rente og ændret adfærd under corona. Nu er de ekstreme corona-effekter klinget af, og derfor vil et politisk indgreb her og nu både være dårligt timet og unødvendigt, og det vil under alle omstændigheder være svært at målrette de segmenter af markedet, man især vil ramme, siger DI-boligøkonomen.

- På mellemlangt sigt - det vil sige de næste 2-3 år - er den rigtige løsning at holde fast i den aftalte boligskattereform, der måske ikke er perfekt, men som fra 2024 og frem sikrer, at boligbeskatningen følger med opad, når boligpriserne stiger, siger Bo Sandberg.

- På langt sigt skal balancen på boligmarkedet sikres ved et større boligudbud især i de store byer. Ubalancen skal så at sige bygges væk, og derfor er det også et stærkt signal fra regeringen, at de nu er på vej med et udspil om flere billige boliger og studieboliger i København, siger DI´s skatte- og boligøkonom.

 

Bo Sandberg

Bo Sandberg

Skatteøkonom

  • Direkte +45 7216 0142
  • Mobil +45 2850 3819
  • E-mail BSA@di.dk

Relateret indhold