20.09.21 DIB Nyheder

DI: Valgkamp på Danmarks vigtigste marked

Ny Analyse: Hvert år krydser varer og tjenester for 340 mia. kr. grænsen mellem Danmark og Tyskland. Kanslervalget den 26. september kan få indflydelse på danske eksportmuligheder.

Mere end 10.000 danske virksomheder eksporterer hvert år til Tyskland. Når Angela Merkels afløser bliver fundet ved forbundsdagsvalget den 26. september og en ny tysk regering kommer på plads, kan det få betydning for dansk erhvervsliv vækstmuligheder.

Samlet er eksporten dog stagneret de sidste fem år, mens der er forskel på hvilke dele af Tyskland som de danske virksomheder har greb om, viser ny analyse fra Dansk Industri.

- Tyskland er Danmarks absolut største samhandelspartner, og der er potentiale for at øge eksporten, blandt andet, hvis vi får bedre fat i de sydtyske delstater, siger cheføkonom i Dansk Industri, Allan Sørensen.

Læs hele analyse om Tyskland her

Hvis man måler alene på eksporten faldt den i 2020 til 154 mia. kr., hvilket kostede pladsen som Danmarks største eksportmarked efter 43 år i spidsen.

Under coronakrisen overtog USA den position, og selv om eksporten til Tyskland er steget i 2021 er det ikke nok til genvinde førstepladsen.

Faldet i eksporten til Tyskland i 2020 skyldes især et mindre salg af maskiner og færre turistindtægter fra tyskerne. Coronarestriktionerne har svækket indtægterne fra tyske turister, mens færre vindmøller står bag hovedparten af nedgangen i eksporten af maskiner.

Læs også: Exit Mutti - goddag til milliardeksport

115.000 arbejdspladser

Målt på arbejdspladser er Tyskland dog stærkest. Ifølge analysen er over 115.000 job afhængige af tyskernes vilje til at købe dansk.

- Tyskland er et stort land med 83 mio. indbyggere fordelt på 16 delstater. De danske eksportvirksomheder har klart bedst greb i Nordtyskland, hvilket betyder, at der kan være betydeligt større vækstmuligheder i syd, vurderer Allan Sørensen.

Nordrhein-Westfalen købte sidste år danske varer for lidt over 18 milliarder kroner, hvilket gør dem til den største destination for danske varer i Tyskland. Set i forhold til indbyggertal og velstandsniveauet er Schleswig-Holstein med afstand det største marked i Tyskland for danske varer. Delstaterne Bayern og Baden-Württemberg i syd er langt under det niveau.

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Allan Sørensen

Allan Sørensen

Cheføkonom

  • Direkte +45 3377 3912
  • Mobil +45 2990 6323
  • E-mail als@di.dk

Relateret indhold