10.09.21 DIB Nyheder

Højeste inflation i ti år

Nye tal: Forbrugerpriserne var i august 1,8 pct. højere end et år tidligere, viser tal fra Danmarks Statistik. Men danskernes købekraft stiger fortsat.

Det er i høj grad prisændringer inden for boligbenyttelse, elektricitet og opvarmning, herunder særligt prisstigninger på elektricitet, der trækker årsstigningen op i forbrugerprisindekset i august. Men forbrugernes købekraft stiger stadig, og det samlede private forbrug er i vækst.

- Prisstigningstakten var i august på det højeste niveau de seneste 10 år. Trods rekorden stiger priserne i Danmark dog fortsat mindre end målsætningen fra den Europæiske Centralbank om en inflation på tæt på 2 pct., siger Morten Granzau, underdirektør i Dansk Industri (DI).

- Det er priserne på brændstof og en række øvrige materialer og råvarer, der er steget kraftigt siden oktober 2020, som har drevet inflationen i vejret, siger Morten Granzau, der dog understreger, at forbrugernes købekraft trods inflationen stadig stiger.

- Trods de betydelige prisstigninger på en lang række råvarer og materialer er de samlede prisstigninger dog ret beskedne. Det betyder, at forbrugernes købekraft fortsat øges hver måned, siger Morten Granzau.

- Det betyder også, at forbruget stadig stiger. Den stadigvæk ret lave inflation betyder, at forbruget understøttes af stigende reallønninger. Samtidig er er forbrugernes tillid på et højt niveau, og det giver samlet en stor fremgang i det private forbrug, siger Morten Granzau.

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Morten Granzau Nielsen

Morten Granzau Nielsen

Underdirektør

  • Direkte +45 3377 4676
  • Mobil +45 2245 4620
  • E-mail mogr@di.dk

Relateret indhold