Rigsdagen i Berlin er klar til et større magtskifte efter forbundsdagsvalget søndag 26. september. Hvordan en ny regering bliver sammensat vides dog først efter forhandlinger mellem de centrale partier.

27.09.21 DIB Nyheder

Lars Sandahl: Ny tysk regering skal levere på valgtemaer

Grøn omstilling og digitalisering kommer højt på den tyske dagsorden efter søndagens valg - uanset hvem der vinder magten. Det forventer DI’s topchef, Lars Sandahl Sørensen.

Tyskerne har stemt – men endnu er vinderen ikke kåret.  Det er situationen syd for grænsen efter, at forbundsdagsvalget søndag efterlader et uvist billede af, hvem der afløser den tysk kansler, Angela Merkel.

En ting står dog klart, mener adm. direktør i Dansk Industri, Lars Sandahl Sørensen. En ny tysk regering skal sætte handling bag ordene i valgkampen og skrue op for den grønne omstilling og digitalseringen.

- Kampen mod klimaforandringer var det helt store valgtema, og nu skal den nye kansler og regering levere på valgløfterne om en grønnere fremtid, siger DI-direktøren om valgets resultat.

Optræk til lange forhandlinger

Søndag gik tyskerne til stemmeurnerne med det resultat, at socialdemokratiske SPD nu er største parti, hvilket giver partiets formand Olaf Scholz førsterettet til at forsøge at danne en ny regering. Merkels partifælle fra CDU, Armin Laschet, har dog stadig også en chance for at blive ny kansler. Begge partier bejler til De Grønne og det liberale parti FDP for at nå et flertal. 

Derfor ventes svære regeringsforhandlinger, hvor mange spår, at der kan gå helt frem til jul, før en ny regering er på plads.

Tyskland er Danmarks største samhandelspartner med en grænsehandel af varer og tjenester på 340 mia. kr. til gavn for 115.000 danske arbejdspladser, viser analyse fra DI.

Læs også: Tyskland er afgørende for dansk økonomi

DI: Danske virksomheder er verdensmestre

Alle partier har dog haft både grøn omstilling og digitalsering højt på dagsordnen, så derfor forventer Dansk Industri en udvikling med et stort potentiale for dansk erhvervsliv.

- Hvis Tyskland skal nå sine klimamål om en 60 pct. CO2-reduktion i 2030, skal der investeres massivt i grøn teknologi, som danske virksomheder og deres medarbejdere er verdensmestre i at udvikle og producere. Jeg er ikke i tvivl om, at der findes store, nye muligheder på det tyske marked, siger Lars Sandahl Sørensen.

Han peger også på et stort behov for, at Tysklands digitalisering kommer op i gear, hvis ikke landet skal hægtes af den globale udvikling.

Jeg er ikke i tvivl om, at der findes store, nye muligheder på det tyske marked. Lars Sandahl Sørensen, Adm. direktør

Virksomheder i offensiven

Blandt de danske virksomheder, der ser et stort grønt og digitalt potentiale er Troldtekt, der fremstiller bæredygtige isolerende plader, hvis salg vokser 50 procent årligt i Tyskland. 

- Vi har ikke konkurreret på pris, men netop på at vores produkter kan noget andet, nemlig at de er bæredygtige og at de sikrer et sundt indeklima. Det har været en fordel, fortæller Troldtekst chef i Tyskland Jesper Kvist.

Læs mere om Troldtekt i Tyskland her

En anden virksomhed er rådgivergiganten Rambøll, hvor adm. direktør Jens-Peter Saul spår en massiv tysk vækst i de kommende år.

- Vores ambitioner er skruet dramatisk i vejret. Tyskland er derfor nu et af vores største fokusområder. Den grønne omstilling og digitalisering giver os rigtigt mange muligheder, siger han.

Læs mere om Rambøll i Tyskland her

Tag med DI til Berlin

Dansk Industri hjælper nu flere danske virksomheder til at få mere gang i eksæporten til Tyskland. Det sker med et erhvervsfremstød i november, hvor DI tager med 40 danske virksomheder, Hendes Majestæt Dronningen og Hans Kongelige Højhed Kronprinsen til Berlin.

Læs mere om eksportfremstødet her. 

 

Robert P. Perz

Robert P. Perz

Chefkonsulent

  • Direkte +45 3377 3380
  • Mobil +45 4252 9000
  • E-mail ropp@di.dk

Relateret indhold