V om arbejdskraft: Opsving kan gå i stå – før det rigtigt kommer i gang
Der er brug for hurtig handling for at sikre virksomheder arbejdskraft nok, siger Venstres formand Jakob Ellemann-Jensen. Læs her partiets forslag til løsninger.
Venstres formand Jakob Ellemann-Jensen set akut behov for at rykke hurtigt og sikre virksomhederne arbejdskraft nok til at høste den fulde gevinst af fremgangen efter coronakrisen.
- Rigtig mange brancher og sektorer råber op om mangel på arbejdskraft - både akut og i fremtiden. Selv om noget kræver langsigtede indsatser, både kan og skal vi gøre noget nu og her. Ellers risikerer vi, at opsvinget går i stå, før det rigtigt er kommet i gang, siger han.
Venstre har fremlagt flere bud på, hvordan politikerne kan hjælpe erhvervslivet med flere medarbejdere.
- Det handler eksempelvis om, at det skal være lettere for virksomhederne at skaffe kvalificeret udenlandsk arbejdskraft, og om at unge skal hurtigere i arbejde efter studierne, så vi ikke fastholder mennesker på offentlig forsørgelse, når der er mangel på arbejdskraft, siger V-formanden, der i øvrigt er taler på DI’s Topmøde tirsdag den 28. september.
Adgang til flere medarbejdere fra andre lande skal ske ved at sænke beløbsgrænsen for løn til udenlandske medarbejdere fra specifikke lande, der er særligt attraktive for dansk erhvervsliv. Det er eksempelvis Brasilien og Australien.
Venstre forventer også at kunne øge beskæftigelsen med 5.700 personer ved at sænke dagpengesatsen for nyuddannede, dimittendsatsen, til omkring 9.500 kr.
Læs også: Akutpakke fra DI kan give 11.000 ekstra par hænder i 2022
Vi skal som politikere tage virksomhedernes behov for mere arbejdskraft meget seriøst. For hvis vi ikke løser det, bliver det en meget stor udfordring. Jakob Ellemann-Jensen, formand, V
Flygtninge hurtigere i job
Flygtninge og indvandrere skal også hurtigere i job. Det skal ske ved at sænke ydelserne til især arbejdsløse indvandrere og ved at indføre en arbejdspligt med krav om, at man enten finder sig et ordinært arbejde eller går i gang med en uddannelse. Ydelsen skal gøres betinget af, hvor meget man bidrager. Dertil skal kommunerne i de udsatte boligområder genvurdere sager med førtidspension, mens flere indvandrerkvinder skal arbejde.
Venstre er også klar med en gulerod i form af et højere beskæftigelsesfradrag, som fra i år skal øges med 1.000 kr., hvor loftet i 2021 er på 40.600 kr.
- Vi skal som politikere tage virksomhedernes behov for mere arbejdskraft meget seriøst. For hvis vi ikke løser det, bliver det en meget stor udfordring. For vores virksomheder, som må sige nej til ordrer og risikerer at miste konkurrenceevne. Og dermed for væksten, for den grønne omstilling samt for velfærden, siger Jakob Ellemann-Jensen.
Læs også: Lars Sandahl - Det haster mere flere hænder og hoveder
Se med på DI Topmødet 2021
Hele Danmark kan se med, når vi livestreamer DI Topmødet 2021 den 28. september fra klokken 15:00. Oplev Mette Frederiksen, Jakob Ellemann-Jensen, Kasper Hjulmand og mange flere.
Hold dig opdateret
Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.