GTS Nordics adm. direktør Poul Lund Christensen forventer yderligere vækst i 2022, efter et år, hvor virksomheden voksede med 25 procent.

foto: GTS Nordic
07.01.22 DIB Nyheder

Stort behov for lyn-accept af international arbejdskraft

Måneders ventetider på arbejdstilladelser skaber travlhed hos GTS Nordic. Firmaet sikrer, at internationale specialister kan starte i job få dage efter, de lander i Danmark.

Danske virksomheders behov for internationale specialister skaber vækst hos GTS Nordic. Virksomheden sikrer nemlig en hurtig sagsbehandling, hvor medarbejdere kan møde på arbejde få dage efter ankomst til Danmark.

Virksomheden har specialiseret i at sikre hurtige arbejdstilladelser til projektansatte fra lande uden for EU.

I en tid, hvor mange virksomheder må vente måneder på at få grønt lys fra myndighederne, er aktiviteterne steget, fortæller adm. direktør Poul Lund Christensen.

- Vi mærker hos mange virksomheder, at det er svært at vente i seks måneder på den medarbejder, man har udvalgt og lovet en kontrakt. Her kan vi hjælpe. Vi har et godt samarbejde med myndighederne, og vi ved også, at SIRI har meget travlt. Men det skaber en flaskehals, når der er så meget pres på, siger han.

SIRI er forkortelsen for Styrelsen for International Rekruttering og Integration.

Store projekter trækker

Medarbejderne bliver formelt ansat hos GTS Nordic, der derefter indgår en kontrakt med den virksomhed i Danmark, der har brug for specialisten. Det er ofte projektansættelser på minimum seks måneder, hvor der er brug for ekspertisen til at bygge datacentre, indenfor pharmaindustrien, IT eller andre opgaver.

Flere mindre virksomheder bruger også GTS Nordic til at få medarbejdere hurtigere til Danmark. Dertil har Brexit givet et løft i aktiviteten, for alle englændere skal bruge en arbejdstilladelse.

- Vores mål er at gøre det let og smertefrit at komme til Danmark for at arbejde. Og det har givet ekstra travlt nu, hvor der er godt gang i dansk økonomi og vi har mange store private og offentlige projekter, fortæller Poul Lund Christensen.

Læs også: Statsministerens nye signaler om international arbejdskraft er en lovende start på et skelsættende 2022

Vores mål er at gøre det let og smertefrit at komme til Danmark for at arbejde. Og det har givet ekstra travlt nu, hvor der er godt gang i dansk økonomi og vi har mange store private og offentlige projekter. Poul Lund Christensen, adm. direktør, GTS Nordic

Godkendt til fast-track  

Helt konkret har GTS Nordic en fast track ordning hos SIRI. Det betyder, at hvis medarbejderen møder personligt op i SIRIs kontorer og får taget fingeraftryk (biometri), kan vedkommende i praksis starte på jobbet samme dag. Kontrakten skal være underskrevet for, at GTS Nordic kan søge om en arbejdstilladelse.

Selve behandlingen af arbejdstilladelse følger derefter, mens fristen forlænges for oprettelse af en dansk bankkonto. Specialisterne er samtidig så højt lønnede, at de ikke kommer i konflikt med beløbsgrænsen på med et krav om en løn på mindst 445.000 kr. om året.  

Vokset 25 procent på 12 måneder

GTS Nordic har i dag omkring 250 medarbejdere i Danmark, hvilket er 25 procent flere end for et år siden.

- Kun ganske få projekter blev lukket ned under corona, hvilket afspejler en stor tiltro til, at man kommer fornuftigt igennem krisen. Det har jo også haft betydning for os. Og jeg forventer at vi kan vokse yderligere igennem 2022, siger Poul Lund Christensen, men slår fast, at GTS Nordic fokuserer mere på service og et godt samarbejde med partnere end på antallet af medarbejdere.

Han håber dog, at myndighedernes sagsbehandling bliver hurtigere og ser frem til, at SIRI får ekstra ressourcer. Og så vil han følge med i Folketingets arbejde med at åbne op for at flere udenlandske medarbejdere kan komme til Danmark efter statsminister Mette Frederiksen nytårstale.

- De politiske forhandlinger bliver interessante at følge. Vi ved jo endnu ikke noget konkret om, hvad det ender med. Men der er ingen tvivl om, at efterspørgslen og behovet for udenlandsk arbejdskraft kan vokse yderligere, siger Poul Lund Christensen.  

Læs også: Iværksætter kæmpede i måneder for at ansætte international specialist

DI: Afgørende at forkorte proces

I Dansk Industri er international arbejdskraft et at tidens vigtigste temaer, fordi medarbejdere fra andre lande er en afgørende faktor for det danske arbejdsmarked.  Ifølge DI’s seneste analyse var der i oktober rekordmange udlændinge landet, nærmere bestemt 266.000 fuldtidsbeskæftigede svarende til 10,5 procent af det samlede arbejdsmarked.

-  Efterspørgslen på international arbejdskraft i Danmark har kun været stigende over de sidste rigtig mange år. Og det anser vi som en positiv udvikling, da det danske arbejdsmarked slet ikke havde kunne klare sig ligeså godt uden medarbejdere fra andre lande som supplement til den danske arbejdsstyrke, siger Søren Kjærsgaard Høfler, chefkonsulent i DI’s afdeling for arbejdsmarkedspolitik.

- Det er derfor så altafgørende, at den arbejdskraft som vi rekrutterer til Danmark, også kan komme i arbejde så hurtigt som muligt, tilføjer han.

DI ser ekstra fordele i virksomhedernes mulighed for at blive godkendt til fast-track og dermed hurtig jobstart som GTS Nordic. Specielt nu hvor SIRI kæmper med ekstraordinært lange sagsbehandlingstider.

Netop en forkortelse af SIRIs sagsbehandlingstider samt en lavere beløbsgrænse har højeste prioritet hos Dansk Industri.

Læs også: Han fik nok af kampen om Tordenskjolds soldater

Fast-track

GTS Nordic er på myndighedernes fast-track liste. For at blive godkendt som fast-track virksomhed kræver det blandt andet:

  • Løn og ansættelsesvilkår på virksomheden skal generelt være sædvanlige efter danske forhold. Dvs. at løn, arbejdstid, ferieforhold og opsigelsesvarsler skal være almindelige.
  • Virksomheden skal have en vis størrelse. Der skal være mindst 20 fuldtids- og fastansatte medarbejdere i den danske virksomhed. Vikarer tæller ikke med.
  • Virksomhed skal først deltage i et vejledningsmøde med SIRI, Styrelsen for International Rekruttering og Integration.
  • Virksomheden må ikke være straffet efter udlændingeloven med bøder af en vis størrelse eller være straffet mere end to gange inden for det seneste år.
  • Virksomheden må ikke på tidspunktet for certificeringen være ramt af lovlig arbejdskonflikt, og der må ikke være alvorlige udeståender med Arbejdstilsynet.

Læs mere om fast-track ordning her: Ny i Danmark

Få hjælp til tiltrækning, ansættelse og ledelse af internationale medarbejdere

Få rådgivning
Søren Kjærsgaard Høfler

Søren Kjærsgaard Høfler

Chefkonsulent

  • Direkte +45 3377 4520
  • Mobil +45 2614 0298
  • E-mail skjh@di.dk

Relateret indhold