Når man så vælger en profil som mig, får jeg mere tid til at arbejde med DI, hvorimod en direktør i en stor virksomhed har mere travlt i forvejen og ofte er meget på farten, fortæller DI's formand, Klaus Holse

Fto: Thomas Arnbo
13.12.22 DIB Nyheder

Visionær formand vil tættere på DI’s medlemmer

Klaus Holse blev i september valgt som ny formand for DI’s over 19.000 medlemsvirksomheder. Han ser frem til at bidrage til DI’s vækst og udvikling.

Scenen blev helt bogstaveligt sat 27. september: Over 3.000 fulgte med fra tilskuerpladserne og online ved DI’s topmøde i Royal Arena, da første punkt på dagens program blev præsenteret – nemlig formandsskiftet i Dansk Industri.

Her gav Lars-Peter Søbye stafetten videre til den hidtidige næstformand Klaus Holse, og var klar med en gave, nemlig et kompas, hvor kompasnålen var udskiftet med en flyvemaskine for at ”holde højden med et godt overblik, så man kan støtte sin ledelse og sin direktør”, som gavegiveren udtrykte det.

Netop det at holde højde og støtte sin ledelse har Klaus Holse betydelige erfaringer med. For første gang i DI’s 150-årige historie er der nemlig valgt en formand, der ikke samtidig varetager et topjob som adm. direktør i en større dansk virksomhed. I september 2021 valgte Klaus Holse således, efter mere end ni år, at sige farvel til jobbet som CEO for techvirksomheden Simcorp. I stedet er fokus lagt på en bestyrelseskarriere, hvor han i dag har en stribe formands- og bestyrelsesposter i store og små virksomheder.

Klaus Holse har i flere år været fortaler for den konstruktion, som nu er valgt for Dansk Industris formandskab.

– I DI har vi en stærk adm. direktør og en stærk direktion, hvor bestyrelsens opgave er at sikre den mere overordnede ledelse. Når man så vælger en profil som mig, får jeg mere tid til at arbejde med DI, hvorimod en direktør i en stor virksomhed har mere travlt i forvejen og ofte er meget på farten, forklarer Klaus Holse.

Han forventer blandt andet at bruge mere tid på at sikre, at medlemmerne kommer tættere på hinanden. En af organisationens store styrker er netop at skabe netværk, hvor de enkelte virksomheder kan mødes og lære af hinandens erfaringer.

– Interessevaretagelsen udadtil fungerer super fint med vores stærke direktion, hvor vi blandt andet er meget synlige på politiske dagsordner. Nogle af de områder, jeg vil bruge kræfter på, er at styrke digitaliseringen og styrke indsatsen over for vores mindre og mellemstore medlemsvirksomheder, fortæller Klaus Holse.

Klaus Holse kommer med over 30 års direktørerfaring fra techvirksom­hederne Microsoft, Oracle og Simcorp. Erfaringerne her fra har samtidig givet en betydelig indsigt i vilkårene for landets erhvervsmæssige rygrad, nemlig de mindre virksomheder, som også udgør langt hovedparten af DI’s medlemskreds.

De mindre virksomheder fra alle brancher var nemlig kunder hos techvirksomhederne, når de skulle bruge ERP- og CRM-­systemer til økonomistyring, lagerstyring, supplychain og andre opgaver. Det har givet en stor forståelse for hverdagen og vilkårene i alle størrelser af virksomheder.

Jeg tror meget på vores rolle i at drive samspillet mellem virksomheder, medarbejdere og samfundet som helhed. Klaus Holse, formand for DI

DI skal udbygge tilbud til medlemmer

Samspillet mellem de store og de små virksomheder er samtidig afgørende. Og her har DI en vigtig rolle, som Klaus Holse vil styrke.

– De største virksomheder har ofte mange mindre underleverandører. Her kan DI hjælpe de mindre med at leve op til de krav, som de mødes af. Et godt eksempel er på det grønne område, hvor DI nu tilbyder Klimaklar Produktionsvirksomhed, som netop giver SMV’erne et værktøj til at fortsætte som leverandør i en tid, hvor de største virksomheder omstiller deres produktion, forklarer Klaus Holse.

Inden for det digitale område ser han et stort udviklingspotentiale til gavn for medlemmer i alle brancher. Organisationen har fuld fart på at udvikle digitale løsninger, blandt andet i personalejura hvor medlemmerne nu eksempelvis kan hente skabeloner til diverse dokumenter og få rådgivning. Dermed kan afdelingen hjælpe endnu flere medlemmer uden at udgifterne og dermed kontingentet eksploderer.

– Med de digitale redskaber bliver servicen til medlemmerne endnu bedre. Generelt får de meget for pengene blandt andet i form af barselsfond, juridisk rådgivning, netværk og politisk indflydelse. Den værdi vil vokse, i takt med at vi udvikler flere løsninger og værktøjer, siger Klaus Holse.

Han fremhæver også DI’s store og mangfoldige rådgivningsrolle, der skaber betydelig værdi for både små og store virksomheder. Det sikrer udbredelse af ”best practice” til hele det danske erhvervsliv inden for alle relevante områder – lige fra viden om EU-regler, arbejdsmiljø og cybersikkerhed til grøn omstilling, personalejura og diversitet.

20 år i DI-bestyrelser

Klaus Holses arbejde for udviklingen af DI blev allerede grundlagt lige efter årtusindskiftet, hvor han som direktør i Microsoft blev valgt ind i DI Digitals bestyrelse. Siden har han været aktiv blandt andet som medlem af hovedbestyrelsen og forretningsudvalget, hvor han i september 2019 blev næstformand i DI’s bestyrelse. I de samme 20 år er DI vokset betydeligt – fra omkring 5.500 til nu 19.400 medlemmer. Væksten har betydet, at DI i dag repræsenterer en bred vifte af brancher såsom byggeriet, transport, life science, service, produktion, digital, rådgivning, handel, fødevarer, energi og turisme.

De mange års vækst har gjort DI til Danmarks største og mest indflydelsesrige erhvervsorganisation, hvis medlemmer beskæftiger omkring en halv million medarbejdere alene i Danmark.

Klaus Holse har dermed også været aktivt med på DI’s vækstrejse, som han forventer vil fortsætte. Både i form af flere DI-medlemmer men også i det aftryk DI sætter på hele det danske samfund.

– Jeg tror meget på vores rolle i at få hele maskineriet til at køre og hele samfundet til at virke. Tidligere handlede det mere om at optimere situationen for arbejdsgiverne, men vi har i dag alle forstået, at hvis det skal gå godt i en virksomhed, skal det også gå godt i samfundet. Derfor skal vi i endnu højere grad spille sammen med alle interessenter, eksempelvis medarbejdere og politikere. Vi er ikke solen i midten af universet, eller planeterne der flyver omkring. Vi er en del af hele økosystemet, siger DI-formanden og uddyber:

– Hovedparten af vores medlemmers direktører bor i et lokalsamfund, som de bidrager til på mange måder. Det er jo Danmark, når det kommer til stykket. Dertil har vi de store virksomheder, som tager et enormt ansvar og er en del af samfundet. Der er ikke noget dem og os.

Derfor er det også vigtigt, at DI skubber på samfundets helt store dagsordner som grøn omstilling, digitalisering og mangel på arbejdskraft.

Vigtige dagsordner

På det grønne område er virksomhederne centrale, både fordi de står for et stort energiforbrug – men samtidig er klar med løsningerne, der kan bruges kloden rundt. Digitaliseringen er også langt fra afsluttet, mens manglen på arbejdskraft til at sikre den danske velfærd er en udfordring, der også på længere sigt skal løses.

Her tager Klaus Holse plads i kompassets flyvemaskine, hvor det er afgørende at se ud i den nære tidshorisont præget af krig i Europa, høj inflation og energikrise.

– Det kan godt være, at vi på den helt korte bane i 2023 får et økonomisk dyk. Men hvis vi på længere sigt vil have et Danmark i vækst, bliver der brug for mere arbejdskraft. Og så længe familier i Danmark i gennemsnit får under to børn, vil problemet vokse. En del kan løses med teknologi og robotter, men der bliver også brug for flere internationale medarbejdere. Det er en udfordring, som er kommet for at blive i mange år frem, slutter Klaus Holse.

Læs også pressemeddelelse fra DI's generalforsamling 27. september

Fakta

Klaus Holse

  • 61 år.
  • September 2022: Formand for Dansk Industri.
  • 2020: Næstformand for Dansk Industri.
  • 2017: Medlem af DI’s forretningsudvalg.
  • 2014 – 2017: Formand for DI Skatteudvalg.
  • 2012 – 2021: CEO Simcorp.
  • 2009 – 2012: Formand for DI udvalg for Offentligt Privat Samarbejde.
  • 2006: Medlem af Hovedbestyrelsen i DI.
  • 2004: Medlem af DI Digitals bestyrelse.
  • 2001: Microsoft, diverse lederstillinger, bl.a. President, Western Europe.
  • 1987: Oracle Corp, bl.a. Senior Vice President.

Bestyrelsesposter:

  • Formand for: EG A/S, Zenegy ApS, Superoffice AS, Vizrt Group, Macrobond Financial. Medlem af bestyrelsen i: Terma A/S, Better Collective A/S.

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Katrine Ruby Bødiker

Katrine Ruby Bødiker

Chef for Ledelsessekretariatet

  • Direkte +45 3377 3737
  • Mobil +45 6131 0424
  • E-mail karb@di.dk

Relateret indhold