Guardian Security Risk Management hjælper  danskere ud af Ukraine, men i takt med stigende flygtningestrømme og krigshandlinger bliver opogaven vanskeligere.

Foto: Ritzau Scanpix
03.03.22 DIB Nyheder

Sikkerhedsfirma: Det bliver hele tiden vanskeligere at forlade Ukraine

Firmaet Guardian arbejder i døgndrift for at få virksomheders medarbejdere ud af det krigsramte land. Og mulighederne skrumper hele tiden ind.

Vores arbejde handler ofte om liv eller død. I Ukraine er det også en alvorlig opgave, vi arbejder med, hvor vi naturligvis er meget glade, hver gang det lykkedes at fuldføre vores opgave og får mennesker ud af en farlig og svær situation.

Det fortæller Jonas Muñoz Sylvest om sikkerhedsfirmaet Guardian Security Risk Managements arbejde, der i disse timer og dage er fyldt med helt konkrete opgaver med at få danske virksomheders medarbejdere ud af Ukraine i takt med, at den russiske invasion tager til i omfang.

Jonas Muñoz Sylvest er virksomhedens chef for kriserådgivning, der i disse dage har meget travlt.

- Vi arbejder både i Ukraine og uden for landet i et koordineret krisestyringssetup med vores afdelinger i Kolding og København. Det er på alle niveauer. Lige fra at indhente informationer, sikrer kommunikation og skabe overblik samt ned til de taktiske og operationelle løsninger, hvor vi planlægger ruter og sikrer transport, forklarer han.

Aktuelt er Guardian i gang med at hjælpe 80-100 danskere og udlændinge ud af Ukraine. Eksempelvis lykkedes det tirsdag aften at hjælpe to journalister fra Ekstra Bladet ud af landet. Guardian sikrede de to journalisters vej gennem Ukraine, hvor de blev transporteret videre over landegrænsen.

DI: Ruslands afskyelige overgreb kalder på voldsomt modtryk

- Det bedste råd er at få medarbejderne ud af Ukraine nu. Men kan det af en eller anden grund ikke lade sig gøre, så bibehold kontakten med dem og forbered dem på, at de skal være i stand til at holde sig i skjul længe. Jonas Muñoz Sylvest, chef for kriserådgivning, Guardian Security Risk Managements

Planlægger flere alternative ruter

Guardian har et stort netværk af partnere til at hjælpe med at indsamle valide informationer og de praktiske transportopgaver - både i Ukraine og i lande rundt omkring.

- Når vi planlægger en vej ud, er vi nødt til at have flere alternativer, for transporten bliver sværere og sværere hele tiden i takt med, at konflikten eskalerer. Der opstår flaskehalse på grund af flygtningestrømme og krigshandlinger. Fly er ikke en mulighed, og det bliver vanskeligere at komme med toget, mens veje bliver mindre farbare, forklarer Jonas Muñoz Sylvest.

Få medarbejdere ud og støt pårørende

Derfor er krisechefens opfordring til andre virksomheder med medarbejdere, der stadig er i Ukraine, tydelig:

- Det bedste råd er at få medarbejderne ud af Ukraine nu. Men kan det af en eller anden grund ikke lade sig gøre, så bibehold kontakten med dem og forbered dem på, at de skal være i stand til at holde sig i skjul længe. Det vil sige, de skal have tilstrækkeligt med forsyninger samt pas, coronapas, mobiltelefon, oplader, powerbank og varmt tøj, siger Jonas Muñoz Sylvest.

Om det er i en kælder, et beskyttelsesrum eller noget tredje skjulested personerne er i, er det samtidig afgørende, at vide helt præcist, hvor de er, så sikkerhedsfirmaet i givet fald har en chance for at hente dem ud.

- Og så er det også vigtigt at støtte og hjælpe de pårørende i Danmark. Dem må vi heller ikke glemme, da vi er mange, som er berørt af situationen, siger Jonas Muñoz Sylvest.

Planlægger man som virksomhed at evakuere ukrainske medarbejdere, bør man også tænke ind, at landets præsident har udstedt et dekret om, at mænd i alderen 18 til 60 år ikke må flygte ud af Ukraine, og derfor vil blive afvist ved grænsen.

Hjælp Ukraine: Sådan kan din virksomhed gøre en forskel

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Theresa Anh Nguyen

Theresa Anh Nguyen

Chefkonsulent

  • Direkte +45 3377 3409
  • Mobil +45 5218 5978
  • E-mail than@di.dk

Relateret indhold