De seneste år er der blevet vedtaget nye tidlige pensionsmuligheder som tidlig pension og seniorpension. Det vil være klogt at afvente konsekvenserne af disse tiltag, inden man beslutter sig for pensionsalderen i 2045, siger Steen Nielsen, vicedirektør i DI.

Foto: Getty
04.05.22 DIB Nyheder

DI: Vent med beslutninger om pensionsalder i 2045

Pensionskommissionen anbefaler i ny rapport en langsommere stigning i folkepensionsalderen efter 2045. Men det er aftalt, at Folketinget i 2030 skal beslutte pensionsalderen i 2045, og det er tidligt nok, mener DI.

Folkepensionsalderen skal ikke stige så hurtigt som hidtil planlagt. Sådan lyder en af anbefalingerne fra Kommissionen om tilbagetrækning og nedslidning, der i 2020 blev nedsat af regeringen og forligspartierne bag ”Aftale om ret til seniorpension for nedslidte” (S, V, DF, RV, K og LA).

”Samlet set medfører forslaget, at folkepensionsalderen stiger omkring halvt så meget, som det er forudsat med de nuværende regler. Det vil indebære en forventet folkepensionsalder på 74 år i 2100 mod 77 år med den nuværende regulering,” skriver kommissionen i en pressemeddelelse.

Anbefalingen møder dog kritik fra Dansk Industri (DI):

- Det er for tidligt at træffe beslutning om, hvad der skal ske i 2045. Det er allerede aftalt, at Folketinget i 2030 skal beslutte pensionsalderen for 2045. Det giver et varsel på 15 år, hvilket er mere end rigeligt, siger vicedirektør Steen Nielsen, arbejdsmarkedspolitisk chef i Dansk Industri.

Han henviser til, at der de seneste år er blevet vedtaget nye tidlige pensionsmuligheder som tidlig pension og seniorpension.

- Det vil få mange mennesker til at trække sig tidligere tilbage. Det vil være klogt at afvente konsekvenserne af disse tiltag, inden man beslutter sig for pensionsalderen i 2045, siger Steen Nielsen.

Læs også: ”Det er en falliterklæring, hvis vi ikke selv uddanner nok faglærte”

Andre poster kræver mange penge

Han påpeger desuden, at der er stor usikkerhed om forudsætningerne bag kommissionens forslag. Især spørgsmålet om hvor længe vi lever.

- Hidtil er levealderen steget mere end forventet, og hvis det fortsætter, kan det vise sig, at der ikke bliver råd til en lavere pensionsalder. Også af den grund vil det være klogt at udskyde beslutningen til 2030, hvor vi vil have et bedre grundlag, siger Steen Nielsen.

Han mener desuden ikke, det vil være klogt at bruge så mange penge på at sænke pensionsalderen, når der samtidig er mange ønsker om at bruge flere penge på for eksempel forsvar, forskning eller grøn omstilling.

- Der er ingen grund til at beslutte i 2022, hvad der skal ske om 23 år. Der er simpelthen ingen grund til at skynde sig med at beslutte sig om noget, der ikke haster, og som der er så stor usikkerhed om, siger Steen Nielsen.

Læs også: Udlændinge skaber værdi for over 200 mia. kr.

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Steen Nielsen

Steen Nielsen

Vicedirektør

  • Direkte +45 3377 3318
  • Mobil +45 2949 4557
  • E-mail snn@di.dk

Relateret indhold