Mange annullerede ordrer betyder lavere vækst end ellers i dansk produktion, hvor mange må på jagt efter nye underleverandører eller nye markeder, siger underdirektør Morten Granzau Nielsen.

03.05.22 DIB Nyheder

Krigen annullerer industriens ordrer

Krigen i Ukraine har for de fleste varers vedkommende lukket markederne i Rusland, Hviderusland og Ukraine. Men også indirekte har krigen betydet annullerede ordrer for over halvdelen af danske produktionsvirksomheder.

Udover de store humanitære konsekvenser, som krigen i Ukraine medfører, rammes de danske produktionsvirksomheder også. 55 procent af Danmarks produktionsvirksomheder – fra medicin over mursten og metalvarer til fødevarer - angiver i en nylig DI-undersøgelse, at de har fået annulleret ordrer på grund af krigen i Ukraine. Ikke mindst fordi det ud over de lukkede markeder i øst er blevet sværere at skaffe de fornødne råvarer og materialer til at producere.

- Krigen er en ulykkelig menneskelig tragedie. Og så har den stor indflydelse på den daglige drift i danske produktionsvirksomheder. De mange annullerede ordrer betyder lavere vækst end ellers i dansk produktion, hvor mange må på jagt efter nye underleverandører eller nye markeder, siger underdirektør Morten Granzau Nielsen.

Læs også: Virksomhederne slår fast: Globaliseringen er ikke død, tværtimod

Svækket vækst

Mere end to ud af tre produktionsvirksomheder, 67 procent, angiver at deres vækstudsigter er svækket på grund af krigen i Ukraine. Det er en kraftig svækkelse af vækst og udvikling i dansk erhvervsliv, fortæller Morten Granzau Nielsen.

- Krigen har direkte indflydelse på mange virksomheder, der får materialer eller råstoffer fra Ukraine, Rusland eller Hviderusland eller har haft de tre lande som markeder. Men også indirekte påvirker krigen mange danske produktionsvirksomheder, der har underleverandører, som er afhængige af de tre lande. Mange produktionsvirksomheder mærker derfor krigens effekter, siger han.

Annulleringerne af ordrer fordeler sig ret ligeligt mellem undersøgelsens tre mulige årsager; 30 procent af de 299 adspurgte produktionsvirksomheder har været nødt til selv at annullere ordrer, 26 procent har oplevet, at kunder annullerer ordrer, og 23 procent har fået annulleret ordrer af leverandører.

Analysen baserer på sig svar fra 299 produktionsvirksomheder, som tilsammen har cirka 40.000 ansatte i Danmark. Det svarer til 12 pct. af beskæftigelsen inden for industrien.

Læs analysen: Industrien er udfordret af annullerede ordrer

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Morten Granzau Nielsen

Morten Granzau Nielsen

Underdirektør

  • Direkte +45 3377 4676
  • Mobil +45 2245 4620
  • E-mail mogr@di.dk

Relateret indhold