20.05.22 DIB Nyheder

DI: Forbrugertilliden fortsætter det frie fald til et historisk lavpunkt

Forbrugerne fastholder deres stærkt pessimistiske syn på økonomien. Den seneste måned er panderynkerne blevet endnu dybere, og forbrugertilliden har nu nået det laveste niveau, der nogensinde er målt. Det viser en ny måling af forbrugertilliden fra Danmarks Statistik.

- Det er dyster læsning, at forbrugernes humør er faldende på fjerde måned. Det er ikke længe siden, at forbrugerne var nogenlunde neutrale i deres vurdering af økonomien, selv om de allerede dengang oplevede stigende priser. Bunden er røget helt ud af forbrugernes vurdering af dansk økonomi, og det har sendt humøret ned på et historisk lavpunkt, siger Morten Granzau, underdirektør i Dansk Industri.

Målingen er udført i de første to uger af maj blandt 1.500 danskere. I maj måneds måling falder forbrugertillidsindikatoren til et nettotal på minus 22,4 fra minus 20,9 i april. Deltagerne i målingen er bl.a. blevet bedt om at sammenligne dansk økonomi i maj 2022 med maj 2021. I maj 2021 var inflationen lav, genåbningerne i fuld gang, og der var en udbredt optimisme i økonomien.

- Det hører med til historien, at forbrugerne er blevet bedt om at sammenligne den økonomiske situation med en periode for et år siden, hvor der virkelig var forår i luften og optimisme i økonomien. Særligt de stigende priser har for alvor ramt forbrugerne det seneste halve år, siger Morten Granzau.

- Det er iøjnefaldende, at der er så stor pessimisme for økonomien det kommende år. Det er tydeligt, at der stadig er en udbredt usikkerhed om, hvordan cocktailen af pris- og rentestigninger og geopolitisk usikkerhed vil påvirke økonomien i fremtiden. Usikkerheden kan få forbrugerne til at holde igen med at bruge penge den kommende tid, og det er rigtig dårligt nyt for virksomhederne, siger Morten Granzau.

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Morten Granzau Nielsen

Morten Granzau Nielsen

Underdirektør

  • Direkte +45 3377 4676
  • Mobil +45 2245 4620
  • E-mail mogr@di.dk

Relateret indhold