02.09.22 DIB Nyheder

Amerikansk ledighed stiger en smule

Ledigheden i USA steg en smule i august. Den lave stigning giver den amerikanske centralbank manøvrerum til at skrue renten yderligere i vejret, mener DI’s cheføkonom.

Beskæftigelsen i USA steg med 315.000 i august. Ledigheden steg fra 3,5 til 3,7 procent. Det viser ny jobrapport fra USA.

- Det er en godkendt jobrapport. Jobvæksten er fin, men ikke nok til at undgå en lille stigning i ledigheden. Der er flere i job, end før corona. Det giver den amerikanske centralbank et fint manøvrerum til at fortsætte med at skrue renten yderligere i vejret, siger Allan Sørensen, cheføkonom i Dansk Industri (DI).

Jobrapporterne vil i fremtiden ikke være lige så rar læsning som hidtil, forventer cheføkonomen.

- Tårnhøj inflation og massive rentestigninger tager langsomt luften ud af økonomien. Den amerikanske centralbank vil ikke være bange for, at smide mere koldt vand på bålet for at dæmpe de glohede prisstigninger. Der er flere rentestigninger i vente, siger Allan Sørensen.

Læs også: Protektionismen i verdens største økonomier er tidoblet på ti år

Danske virksomheder hjælpes af stærk dollar

Inflationen i USA var i juli på 8,5 procent, mens dollaren ligger på det højeste niveau i næsten 20 år.

- Renten bliver forventeligt sat op med i hvert fald yderligere ét procentpoint inden året er omme. Amerikanerne startede året med en rente på nul, og den kan meget vel være på 3½ procent inden året er omme, siger Allan Sørensen.

Han fortsætter:

- Jobvæksten vil aftage betydeligt over det næste år, og vi vil se ledigheden stige yderligere. Rentestigningerne er hård kost for væksten, men det er en pris, som FED er villige til at betale for at få styr på inflationen, siger Allan Sørensen.

Danske virksomheder har eksporteret varer og tjenester for 225 milliarder kroner over det seneste år.

- Danske virksomheder skal i den kommende tid kæmpe lidt hårdere om nye ordrer på det amerikanske marked, da væksten er på vej ned. Heldigvis bliver vi hjulpet af den stærke dollar. Den store amerikanske klima- og sundhedsplan åbner også muligheder for danske virksomheder. Jeg forventer, at vi kan holde fast i en stærk eksport til USA, siger Allan Sørensen.

Læs også: Grønne danske virksomheder skal tænke i amerikansk jobskabelse

Allan Sørensen

Allan Sørensen

Cheføkonom

  • Direkte +45 3377 3912
  • Mobil +45 2990 6323
  • E-mail als@di.dk

Relateret indhold