Kanrina Vincentz, som er borgmester i Odsherred for lokallisten "Nyt Odsherred" har haft som mål at få sin kommune længere op på DI's årlige analyse af kommunernes erhvervsvenlighed.

Ulrik Jantzen/Büro Jantzen
09.11.23 DIB Nyheder

Tillid og ansvar bag kvantespring i erhvervsvenlighed

Odsherred Kommune springer højt i DI’s årlige analyse over Lokal Erhvervsvenlighed. Det kræver tillid mellem kommunen og virksomhederne, lyder det fra borgmester Karina Vincentz.

Da Karina Vincentz i efteråret 2021 gik til kommunalvalg for lokallisten ”Nyt Odsherred”, var det med en klar erklæring om at forbedre forholdene for erhvervslivet i kommunen.

For Odsherred har i lang tid skrabet bunden i Dansk Industris måling af kommunernes erhvervsvenlighed.

Men efter lidt over halvandet år på posten som borgmester kan Karina Vincentz nu notere sig, at kommunen er rykket 25 pladser op ad ranglisten fra nummer 75 i 2022 til nummer 50 i år.

Dermed er Odsherred årets højdespringer i DI’s årlige undersøgelse, der tager temperaturen på, hvor tilfredse lokale virksomheder er med erhvervsforholdene i deres kommune.

Tilmed er kommunen vinder i kategorien ”offentlig-privat samarbejde”.

– Det er en kæmpe tilfredsstillelse. Det er vigtigt, at vi får ændret vores image. Jeg synes faktisk, vi allerede er en erhvervsvenlig kommune. Vi vil virksomhederne, og Odsherred er et godt sted at drive forretning. Nu skal vi bare have flere her til, siger Karina Vincentz.

Manglet samklang

Opskriften på det kvantespring, som kommunen tager i år, handler langt hen ad vejen om tillid og ansvar, lyder det fra borgmesteren.

– Vi har manglet noget samklang mellem kommunen og virksomhederne. Derfor har jeg brugt stort set hver onsdag, siden jeg blev valgt, til at besøge vores virksomheder sammen med vores centerchef for erhverv. Den dialog er enorm vigtig. Den indgyder tillid. Det har manglet.

Det nye byråd nedsatte et vækst- og udviklingsudvalg og udarbejdede en erhvervsstrategi i samarbejde med lokalt erhvervsforum.

– Konstruktivt samarbejde er nødvendigt, hvis vi skal lykkes med et stærkt erhvervsklima i Odsherred. Vi er fælles om at skabe en god fortælling, siger Karina Vincentz.

(Artiklen fortsætter efter billedet)

– Det er vores klare indtryk, at kommunen gerne vil en tættere dialog med erhvervslivet., siger Benny Smith, adm. direktør for PJM A/S i Fårevejle.

Skrigende behov for arbejdskraft

Erhvervsvirksomhederne tager blandt andet ansvar ved at adoptere skole¬klasser, stille lærepladser til rådighed for de lokale unge og lege ”Løvens hule”, hvor børn og unge fra udskolingen kan få sparring på projektarbejde.

En af de virksomheder, der er med, er PJM A/S i Fårevejle, der fremstiller industrimaskiner.

– Som alle andre står vi med et skrigende behov for arbejdskraft her i Odsherred. Særligt som industrivirksomhed i en kommune med mange sommerhuse og en demografi med færre højtuddannede. Der har vi som virksomhed et ansvar for at byde ind i forhold til vores behov, lyder det fra Benny Smith, adm. direktør i PJM A/S, hvor der for eksempel også er økologiske råvarer fra lokale leverandører på menuen i kantinen.

– Det gør vi en dyd ud af. Vi skal spille hinanden gode, siger Benny Smith.
Mere effektiv sagsbehandling

Højere næste år

Direktøren har været med til at give input til den nye erhvervsstrategi i Odsherred.

– Det er vores klare indtryk, at kommunen gerne vil en tættere dialog med erhvervslivet. Vi bliver meget involveret, siger Benny Smith.

Han har helt konkret oplevet det forbedrede erhvervsklima i forhold til den 2.800 kvm store udbygning af PJM A/S, som virksomheden er i gang med.

– Kommunen har erhvervskonsulenter, der rækker ud og ser efter snubletråde i ansøgningen, så den ikke skal gå om flere gange. Og erhvervslivet prioriteres over eksempelvis en ny carport til et sommerhus, fortæller Benny Smith, der også har fået hjælp fra Odsherred kommune med at formidle bolig og job til ægtefæller.

Det sker via et udvalg i kommunen, der arbejder specifikt med bosætning.
– Vi arbejder hele tiden med at sikre mere kvalificeret arbejdskraft, og det skal vi blive endnu bedre til, siger Karina Vincentz.

Ambitionen er, at Odsherred ligger endnu højere i DI’s måling næste år.

– Nu kan vi se, at noget af det arbejde, vi udfører, begynder at give effekt. Vi fortsætter ad samme spor med at udbygge tilliden og opretholde dialogen med virksomhederne, og optimerer den ved at ansætte en erhvervschef her i efteråret, siger Karina Vincentz. 

Se hvordan din kommune placerer sig i DI's undersøgelse af lokal erhvervsvenlighed

 

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Sigrid Wilbeck Hansen

Sigrid Wilbeck Hansen

Chefkonsulent

  • Direkte +45 3377 3864
  • Mobil +45 6051 8420
  • E-mail siwi@di.dk

Relateret indhold