Aleksander Kushnerenko er soldat og mistede sit ben for godt et år siden. Nu er han parat til at vende tilbage til fronten.

Foto: Levitate
02.11.23 DIB Nyheder

Danskere sætter proteser på ukrainske krigsofre

Flere end 50.000 ukrainere har mistet lemmer i krigen med Rusland. Proteser fra danske Levitate kan hjælpe dem med forbedret førlighed. Se den rørende video om soldaten Aleksander Kushnerenko som mistede benet, da han blev ramt af et russisk tankprojektil.

Oleksandra Mostepan er ukrainsk kirurg. Hun tilbringer sine hverdage som leder af det ukrainske projekt U+, der kæmper for at sikre, at ukrainske krigsinvalider kan få førligheden tilbage. I weekenden er hun ved fronten, hvor hun opererer på soldater, der er blevet såret i krigen med Rusland.

En af dem, hun har opereret, er Aleksander Kushnerenko som mistede benet, da han blev ramt af et russisk tankprojektil for et år siden. Aleksander blev dengang udstyret med en af de benproteser, der var tilgængelige. Den gjorde ham i stand til at bevæge sig langsomt rundt.

I september blev Aleksander udstyret med en langt mere højaktiv protese fra danske Levitate. Det har gjort ham i stand til at løbe, træne og bevæge sig langt hurtigere.

Nu – cirka et år efter sin amputation – er Aleksander parat til at tage tilbage til fronten.

- Den førlighed, Aleksander har fået med proteserne fra Levitate er helt fantastisk, og det er jo helt vildt, at han vil tilbage til fronten, siger Oleksandra Mostepan.

Artiklen fortsætter under videoen

Se den rørende video med soldaten Aleksander Kushnerenko om den førlighed, han opnår med ny protese fra Levitate.

Video: Levitate

Standardproteser føles som træben

Kirurgen har netop været i Danmark i en erhvervsdelegation arrangeret af det nystartede ”Danish-Ukrainian Business Council”, der arbejder for flere partnerskaber mellem danske og ukrainske virksomheder. Her besøgte hun blandt andet Levitate, hvor stifter og CEO Lasse Madsen, der selv har benprotese, tog imod.

- Det er helt fantastisk at møde en person som Oleksandra Mostepan. Efter mødet i Danmark pakkede jeg og en kollega, kufferten med benproteser og drog til Lviv i Ukraine for at se, om vi kan samarbejde om at udstyre flere ukrainere med proteser siger Lasse Madsen.

Det samme ønsker Oleksandra Mostepan. Heldigvis er proteserne fra Levitate både billigere og bedre end de standard proteser, som de fleste af de cirka 50.000 ukrainere, der har mistet lemmer i krigen mod Rusland, kan få tilbudt.

- Vi mødte mellem 50 og 100 benamputerede på turen. Det er typisk unge mænd, der er vant til at være meget aktive, som mister benet og de produkter, de bliver tilbudt, modsvarer ikke deres behov. De føles lidt som at gå på træben, og der er ikke noget ”bounce” i dem overhovedet, siger Lasse Madsen, der selv startede Levitate for at få en bedre protese, end han selv kunne få, da han mistede benet efter en trafikulykke.

Behov for donationer

U+ System har efter mødet med Levitate købt ti benproteser af den danske virksomhed. I slutningen af oktober har Levitate desuden afholdt et event i Kiev hvor nogle af de første proteser blev leveret.

- Antallet af benamputationer i Ukraine er enormt højt, og i Levitate har vi heldigvis en ultra skalerbar produktion, så vi er klar til at hjælpe Ukrainerne. Da vi overrakte benet til Aleksander var det et af de smukkeste øjeblikke, jeg har været med til, og jeg håber på, at vi i tæt samarbejde kan hjælpe mange af de unge mænd og kvinder, der har brug for at komme tilbage til et aktivt liv så hurtigt som muligt, siger Lasse Madsen.

Thomas Bustrup, viceadm. direktør i DI, håber på og arbejder for, at det bliver muligt at donere penge, så de krigsramte ukrainere kan få tilbudt flere proteser fra Levitate.

- Omfanget af krigsskader i Ukraine er desværre stort og voksende. Derfor er det fantastisk at se virksomheder som Levitate, der har gode løsninger, engagere sig. Nu er den næste opgave at få finansieringen på plads, så flere kan få en god protese, siger Thomas Bustrup, viceadm. direktør i DI.

Han påpeger desuden, at skaderne som følger af krigen i Ukraine vil koste astronomiske beløb at rette op på i det omfang, det er muligt.

- Der er heldigvis mange virksomheder, der ligesom Levitate vil bidrage til den massive opgave, der venter forude. Og jeg er glad for, at vi har kunnet oprette nystartede ”Danish-Ukrainian Business Council”, der kan sætte samarbejder mellem ukrainske og danske virksomheder på skinner, siger Thomas Bustrup

Læs også: Nu kan du få hjælp til samhandel med Ukraine

Fakta

Levitate vil hjælpe 1.000 soldater

Levitate blev startet i 2020 og beskæftiger i dag 8 medarbejdere. 

Ambitionen er i løbet af 2024 at kunne hjælpe op til 1.000 soldater - det præcise antal afhænger af, hvor hurtigt de kan rejse midler.

Læs mere om Danish-Ukrainian Business Council 

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Peter V. Helk

Peter V. Helk

Seniorchefkonsulent

  • Direkte +45 3377 3748
  • Mobil +45 2220 4924
  • E-mail peh@di.dk

Relateret indhold