Den samlede værditilvækst fra internationale medarbejdere i Danmark er opgjort til 262 mia. kr. i 2022.

20.11.23 DIB Nyheder

Internationale medarbejdere i din kommune kortlagt

Danmarks rekordmange internationale medarbejdere er blevet kortlagt efter branche, kommune og nationalitet.

For ti år siden udgjorde internationale medarbejdere 7 procent af den samlede danske arbejdsstyrke. Det tal er i dag steget til 12 procent, viser en ny analyse fra Dansk Industri (DI), hvor andelen af internationale medarbejdere i landets 98 kommuner er kortlagt fordelt på branche og nationalitet

Opgjort i fuldtidsbeskæftigede svarer det til fordobling af antallet af internationale medarbejdere fra knap 150.000 i 2012 til omkring 300.000 i 2023.

Den største stigning findes i hovedstadsområdet, men de internationale medarbejdere finder job i hele landet.

- Jeg er meget tilfreds med den markante stigning i antallet af internationale medarbejdere. I samme periode er ledighedsprocenten i Danmark blevet mere end halveret fra 6 procent til de nuværende 2,9 procent, og det vidner om, at tilgangen af medarbejdere udefra ikke går ud over de danske medarbejderes beskæftigelse, siger vicedirektør i DI Steen Nielsen.

Læs analysen: Rekordmange internationale medarbejdere i Danmark

 

Udlændinge skaber beskæftigelsesvækst

DI’s analyse viser desuden, at væksten i Danmarks beskæftigelse, som netop er hoppet over 3 millioner lønmodtagere, i høj grad skyldes, at internationale medarbejdere finder job i Danmark.

- Vi er dybt afhængige af den ekstra arbejdskraft fra udlandet, særligt fordi vi skal levere på den grønne omstilling og foretage store investeringer i det danske forsvar. Samtidig er der de næste år udsigt til en meget beskeden vækst i den danske arbejdsstyrke, siger Steen Nielsen.

I både Sydjylland, Nordjylland, Midt- og Vestjylland og på Bornholm er antallet af internationale medarbejdere steget mere end antallet af danske medarbejdere.

- Behovet for international arbejdskraft inden for de enkelte brancher varierer på tværs af landet. Men for eksempel er en stor andel af medarbejderne i servicebranchen internationale, hvilket gælder lige fra hovedstadsområdet til Sønderjylland. Det samlede billede er, at flere og flere internationale medarbejdere finder job inden for rigtig mange brancher og bidrager i alle dele af landet, siger Steen Nielsen.

Læs også: Kommunalt netværk forbedrer international rekruttering

Skaber enorm værdi

Den samlede værditilvækst fra de internationale medarbejdere er opgjort til 262 mia. kr. i 2022.

- Det er en enorm værdi, som internationale arbejdstagere tilfører det danske samfund. Vi må erkende, at der er mange om buddet, når det gælder tiltrækning af internationale medarbejdere. Derfor opfordrer jeg politikerne  til at gøre endnu mere for at markedsføre det danske arbejdsmarked i udlandet og samtidig sikre en smidig rekrutteringsproces, slutter Steen Nielsen.

Se antallet af internationale medarbejdere i din kommune her

Læs også: Sådan hjælper kommuner med at skaffe international arbejdskraft

Få hjælp til tiltrækning, ansættelse og ledelse af internationale medarbejdere

Få rådgivning

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Steen Nielsen

Steen Nielsen

Vicedirektør

  • Direkte +45 3377 3318
  • Mobil +45 2949 4557
  • E-mail snn@di.dk

Relateret indhold