Selv om nogle danskere kan være tvunget til at skære i årets julebudget, vil langt størstedelen have råd til nogle pæne julegaver, mener Morten Granzau, vicedirektør i Dansk Industri.

Foto: Colourbox
22.11.23 DIB Nyheder

Langsom bedring i forbrugertilliden før julehandlen

Forbrugernes syn på økonomien bevæger sig videre i positiv retning, viser nye tal fra Danmarks Statistik. DI håber, det understøtter købelysten.

I november måned er forbrugertilliden steget til minus 10,3 fra oktober måneds minus 11,8, viser nye tal fra Danmarks Statistik.

- På trods af, at forbrugertilliden igen går frem, ændrer dagens tal ikke rigtig på billedet af, at stemningen blandt forbrugerne hænger fast på et noget pessimistisk niveau. Presset fra de høje renter og prisniveauer er ikke rigtig blevet lettet. Selv om inflationen stort set er gået i nul, så betyder det jo bare, at priserne ikke stiger yderligere fra et meget højt niveau. Det høje prisniveau kan forbrugerne i den grad mærke, siger Morten Granzau, vicedirektør i Dansk Industri.

Han påpeger, at Black friday og julehandlen venter lige om hjørnet.

- Den forsigtigt spirende optimisme kan forhåbentlig være med til at understøtte, at der bliver fundet en nogenlunde pæn portion købelyst frem, når forbrugerne står i butikkerne, siger Morten Granzau.

Selv om forbrugertilliden stadig hænger fast i den pessimistiske ende af skalaen, står forbrugernes købekraft samlet set ret pænt.

- Den bliver hjulpet godt på vej af den høje beskæftigelse og en inflation på stort set nul. Så selv om nogle danskere kan være tvunget til at skære i årets julebudget, vil langt størstedelen altså have råd til nogle pæne julegaver, siger Morten Granzau.

Læs også: Beskæftigelsen trodser fortsat modvinden

Morten Granzau Nielsen

Morten Granzau Nielsen

Vicedirektør

  • Direkte +45 3377 4676
  • Mobil +45 2245 4620
  • E-mail mogr@di.dk

Relateret indhold