Salg af maskiner til produktion af mikrochip er Polytekniks største forretningsområde. Stifteren Jens William Larsen ser et stort potentiale at flere danske virksomheder kigger den vej, nu hvor EU vil styrke produktionen af den altafgørende teknologi.

Foto: Polyteknik
08.11.23 DIB Nyheder

”Mikrochip kan blive det næste danske vindmølleeventyr”

Opfordringen klar fra vækstkometen Polyteknik: EU-milliarder til mikrochip skal styrke Danmark. DI har 5 forslag til hvordan.

Det går stærkt i Vendsyssel. Det konstaterer Jens William Larsen, der for 28 år siden grundlagde Polyteknik i den mindre by, Østervrå. Virksomheden beskæftiger i dag knapt 50 medarbejdere og fordobler omsætningen alene i 2023. Og væksten stopper ikke er. Stifteren har udbygningsplanerne klar, der tredobler virksomhedens kapacitet i 2025 for at følge med de stigende markedsmuligheder.

Polyteknik har nemlig en stor fod indenfor i mikrochip-branchen. Siden 2019 er forretningsområdet vokset til firmaets største, fordi chipproducenter og chipudviklere har brug for Polytekniks maskiner, der fremstiller tynde metallag i chippene.  Over 90 procent af maskinerne sælges således til kunder i Europa, primært i Tyskland, England og Holland.

320 milliarder skal investeres

Jens William Larsen ser derfor også et stort potentiale i, at EU inden 2030 vil rejse 320 milliarder kroner til at udbygge Europas industri for fremstilling af mikrochip.

- I dag står vi overordnet med en kæmpe opgave i Europa, hvis ambitionerne om chipproduktion skal indfries. Og her har Danmark nogle muligheder for at spille en rolle. Chipproduktionen kan blive nutidens svar på vindmølleeventyret, hvis vi er med. Hvis vi ikke er med, går udviklingen uden om os, for lande som Tyskland, Frankrig og Italien prioriterer det allerede højt, siger Jens William Larsen.

EU’s mål er at gøre Europa mindre afhængig af mikrochip fra USA og Asien. Helt konkret vil EU øge sin markedsandel til 20 procent fra de nuværende cirka 8 procent. Det skal ske samtidig med, at behovet for mikrochip globalt forventes at blive fordoblet. Derfor skal EU’s chipproduktion reelt mere end firedobles i løbet af de næste syv år.

Læs også: Danmark risikerer at gå glip af mikrochip-milliarder fra EU

Chipproduktionen kan blive nutidens svar på vindmølleeventyret, hvis vi er med. Hvis vi ikke er med, går udviklingen uden om os. Jens William Larsen, grundlægger, Polyteknik

Ikke et nyt Taiwan - men mindre kan også gøre det

Danmark har kun få virksomheder, med relation til fremstillingen af de efterspurgte mikrochip. Polyteknik er derfor ofte på udebane, når ordrerne skal hentes hjem, men formår alligevel at slå konkurrenterne fra Tyskland, USA og Schweiz i deres egen baghave.

- Vi vinder ofte på, at vi er gode til at sælge kundetilpassede systemer. Det er et område, som flere af vores konkurrenter ikke umiddelbart er så interesseret i, forklarer Jens William Larsen.

Danmark kan ”ikke blive det nye Taiwan” tilføjer han med henvisning til, at Taiwan i dag er global frontløber inden for chipproduktion. Men ikke desto mindre har Danmark et stort potentiale takket være et højt uddannelsesniveau og nogle stærke tekniske universiteter.

- Et af industriens vigtigste råstoffer er netop dygtige ingeniører og gode universiteter. Og generelt er Danmark et videnssamfund med en veluddannet befolkning. Det giver gode forudsætninger til at være mere aktive i chipindustrien, vurderer Jens William Larsen.

Chipindustriens danske virksomheder kan dog ikke løfte opgaven alene. Der er brug for, at regeringen går mere i offensiven, så danske virksomheder kan komme ind på radaren, når EU’s milliardinvesteringer skal fordeles.

- Erhvervsministeriet og andre bør forstå, hvad vi står med af muligheder. Der er brug for, at de er mere offensive, for udviklingen løber afsted – uanset om Danmark er med eller ej, siger Jens William Larsen.

Han frygter dog ikke umiddelbart for Polytekniks fremtidsmuligheder.

- Uanset hvad forventer jeg, at Europa i 2030 i endnu højere grad vil være vores hjemmemarked. Og her vil vi være en leverandør, man ikke kan komme udenom, siger virksomhedsejeren.

DI: Brug for offensiv regering

DI deler i høj grad Polytekniks opfordringer til politikerne. Danmark risikerer at gå glip af et milliardmarked, hvis ikke vi er mere offensive, siger DI’s digitaliseringspolitiske chef, Andreas Holbak Espersen.

- Politisk  har der hidtil ikke været fokus på dansk design, udvikling og produktion af mikrochips. Danmark skal ikke nødvendigvis være det nye Taiwan, men vi skal satse på chip-design og nicheproduktion, siger han og uddyber:

- Mikrochip er afgørende for danske virksomheders globale konkurrenceevne, og vi har i Danmark dygtige ingeniører, som designer chip til forskellige industrier såsom audio, netværk og trådløs kommunikation.

DI har derfor fem anbefalinger til at styrke indsatsen, som kan læses i vedhæftede faktaboks.

I Danmark er der 15-20 danske virksomheder, der er en del af værdikæden fra design til produktion af mikrochips. European Chips Act rummer nye forretningspotentialer for danske virksomheder – særligt i forhold til at styrke R&D aktiviteterne i virksomhederne og forskningsmiljøerne i chips-områderne.

Danmarks know-how på området tiltrækker i dag globale virksomheder som Intel, Nvidia, Infineon og Microchip til at udvikle mikrochips.

Fakta

DI’s 5 konkrete forslag, der styrker en dansk chip-industri:

1) Etabler et mikrochips kompetence- og designcenter i Danmark, hvor forskere og virksomheder kan få viden og sparring til design, udvikling og produktion af mikrochips. Det er afgørende for succes, at der etableres et stærkt miljø mellem forskning, startups og det brede erhvervsliv.     

2) Styrk mikrochip uddannelserne på universiteterne med et permanent rammeløft af området og gennemfør en brandingstrategi sammen med universiteterne og industrien, som skal gøre området mere attraktivt i de uddannelsessøgendes øjne.

3) Etabler pilot-linjer og prototype fabrikation for first-of-a-kind teknologier, som vil styrke det danske mikrochips-økosystem med udvikling af højt specialiseret viden.

4) Styrk virksomhedernes forskning og innovation indenfor chipdesign og -produktion med henblik på at udvikle nye chipapplikationer.

5) Statsstøtteordninger til ny chipproduktion i Danmark.

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Andreas Holbak Espersen

Andreas Holbak Espersen

Digitaliseringspolitisk chef

  • Direkte +45 3377 3239
  • Mobil +45 5162 0269
  • E-mail anhe@di.dk

Relateret indhold