ESG Barometer 2023 blev præsenteret i Dansk Industri den 31. oktober. Her beskrev blandt andre A.P. Møller - Mærsks chef for bæredygtighed og ESG, Lene Bjørn Serpa, virksomhedens arbejde med ESG.

Foto: Uffe Hansen
03.11.23 DIB Nyheder

Virksomheder til kamp mod arters udryddelse

Carlsberg, A.P. Møller-Mærsk og VELUX er blandt de store virksomheder, der øger fokus på biodiversitet, og tendensen breder sig viser ny ESG-rapport. Det inspirerer underleverandører, påpeger DI.

Omkring en million af klodens dyre- og plantearter er truet af udryddelse – og det vil få direkte konsekvenser for vilkårene for at drive forretning. Det viser en undersøgelse fra konsulenthuset Bain & Company og Verdensnaturfonden, WWF, hvor hovedparten af de 44 største danske virksomheder ser tabet af natur og dyr som en direkte trussel mod forretningen.

Dette scenarier motiverer stadig flere virksomheder til at tænke biodiversitet ind i deres ambitioner for øget bæredygtighed og grøn omstilling. Ifølge rapporten ESG Barometer 2023 springer opmærksomheden således i vejret blandt landets 25 største, børsnoterede virksomheder. Knapt halvdelen af dem har gang i aktiviteter til gavn for biodiversiteten, mens andre 25 procent er bevidste om betydningen.

Bag ESG Barometret 2023 står Make, der nu for tredje gang, analyserer C25-selskabernes arbejde med ESG på basis af virksomhedernes årsrapporter. De større virksomheders erfaringer og rapporteringer kan inspirere erhvervslivet i øvrigt. Og det er der brug for, idet EU’s nye direktiv for bæredygtighedsrapportering, CSRD, træder i kraft 1. januar 2024. Med dette direktiv kommer der krav til virksomhederne om at rapporterer omkring biodiversitet. De største virksomheder bliver derfor nødt i kommende rapporter at forholde sig til spørgsmålet om biodiversitet.

ESG Barometret 2023 blev præsenteret i Dansk Industri den 31. oktober. 

Carlsberg fokuserer på landbruget

En af dem er Carlsberg, der blandt andet kan se, at knapt en fjerdedel af virksomhedens CO2-aftryk kommer fra landbruget, der leverer råvarer til bryggeriet.

- Det er helt nyt for os, men vi har samme tilgang til biodiversitet, som vi havde til klima: Vi sætter nogle ambitiøse mål og en retning, og så må vi forbedre metoden undervejs, fortæller bryggeriets chef for bæredygtighed og ESG, Simon Hoffmeyer Boas, i ESG-rapporten.

Vi kommer i de kommende år til at arbejde aktivt for at forbedre biodiversiteten på egne sites, men også arbejde med vores leverandører for at minimere vores aftryk på biodiversitet og genoprette natur. Fleming Voetmann, chef for eksterne relationer og bæredygtighed, VELUX

Mærsk ser på grønne brændstoffer

Også A. P. Møller-Mærsk har skærpet interessen for biodiversitet. For logistikvirksomheden er det stadig et relativt nyt område. Virksomhedens chef for bæredygtighed og ESG, Lene Bjørn Serpa, fortæller at hun har kontakt til finansielle aktører, der har værktøjer på vej, som vurderer det maritime aftryk på biodiversitet.

- Èt er at få overblik over, hvor i vores operationer, vi har negativ impact, noget andet er at kigge ud i værdikæden, fx når det gælder grønne brændstoffer, som vi i stigende grad køber, hvilket jo er godt i forhold til klimaagendaen, siger hun i ESG Barometret.

Hvis de grønne brændstoffer er baseret på biomasse er der en effekt på biodiversiteten. Samtidig er der øget vandforbrug.

- Vi løser èt problem, men risikerer at skabe et andet, hvis vi ikke er mere opmærksomme siger Lene Bjørn Serpa.

VELUX vil sætte konkrete mål

Blandt de største danske virksomheder har VELUX Gruppen også sat biodiversiteten højere op på agendaen. VELUX har i mange år haft fokus på biodiversitet i de lande, hvor virksomheden er aktiv. I det senere år i tæt samarbejdet med Verdensnaturfonden, WWF.

- Som noget nyt har vi i år startet et strategisk biodiversitets projekt, der skal sikre en samlet tilgang på tværs af VELUX Gruppen sites og leverandører. Vi kommer i de kommende år til at arbejde aktivt for at forbedre biodiversiteten på egne sites, men også arbejde med vores leverandører for at minimere vores aftryk på biodiversitet og genoprette natur, fortæller Fleming Voetmann, der er chef for eksterne relationer og bæredygtighed.

Næste skridt bliver at etablere en baseline og sætte ambitiøse mål på området.   

- Vi arbejder blandt andet på at sætte mål, der følger Science-Based Targets Networks nye retningslinjer, uddyber han.

DI: Inspirerer underleverandører

Når de største selskaber sætter konkrete og ambitiøse mål på ESG-området, påvirker det hele hele værdikæden, pointerer DI’s chef for bæredygtighed, Marie Gad.

- For alle de store virksomheders underleverandører betyder det, at de skal forberede sig på øgede krav fra deres kunder – både i forhold til klima, miljø og det sociale. Det er de færreste der skal lave lige så store og omfattende rapporter som C25-virksomhederne, men det er inspirerende at se, hvordan de gør det og lade sig inspirere af deres ambitioner og fremdrift på ESG-målsætninger, siger hun.

Fakta

FAKTA om ESG Barometret

  • ESG Barometret 2023 analyserer 28 nøgletal fra C25-virksomheder.
  • Nøgletallene er fordelt på tematikker inden for E= Environmental, S=Social og G= Governance
  • Barometret udgives af Make
  • Du kan hente hele rapporten her 

Fakta

Biodiversitet – inspiration til dansk erhvervsliv

Bliv inspireret til at arbejde forretningsorienteret med biodiversitet og få viden, ideer, metoder og erfaringer fra andre danske virksomheder. Projektet er et samarbejde mellem Dansk Industri, WWF og Industriens Fond.

Læs mere: Biodiversitet – inspiration til dansk erhvervsliv

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Marie Gad

Marie Gad

Underdirektør

  • Direkte +45 3377 3789
  • Mobil +45 2949 4447
  • E-mail msh@di.dk

Relateret indhold