Lars Løkke Rasmussen forventer , at ekstra udsendte visummedarbejdere på en række ambassader kan reducere sagsbehandlingstiden for – ikke mindst - forretningsvisum.

Pressefoto: Moderaterne
06.12.23 DIB Nyheder

Lars Løkke fjerner skadelige ventetider på visum

Udenrigsministeren udvider bemandingen på ambassaders visumkontorer for at komme lange køer til livs. Det er godt nyt for erhvervslivet, siger DI.

Skal det tage op til tre måneder at få et visum til ansatte og forretningsforbindelser uden for landets grænser, hvis de skal til møde  i Danmark?

Nej, mener DI.

Og nej mener udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen nu også:

- Vi er en lille åben økonomi, og vores velfærd afhænger i høj grad af, at vores virksomheder kan arbejde effektivt på tværs af grænserne. Derfor skal en visumkø selvfølgelig ikke stå i vejen for, at danske virksomheder kan få deres medarbejdere til vigtige møder i Danmark, siger udenrigsministeren til dibusiness.dk.

Visumkontorer udvides på ambassader

Ministeriet styrker derfor nu bemandingen på en række ambassader, der står for det praktiske med at behandle visumansøgningerne. Ambassaderne i London, Dubai, Nairobi, Guangzhou og Bangkok forstærkes permanent med en ekstra ansat til opgaven i 2024, mens Teheran, Delhi og Islamabad får midlertidigt tilrejsende medarbejdere.

Det skal bringe sagsbehandlingen ned på 15 dage igen, hvilket er mere håndterbart.

Peter Thagesen, DI’s chef for global handel, forklarer, at DI’s medlemsvirksomheder siden foråret 2022 har oplevet, at det er blevet sværere og mere langsommeligt at få forretningsvisum til udenlandske medarbejdere og samarbejdspartnere.

- Det har skabt stor usikkerhed og været en kæp i hjulet for virksomhedernes daglige arbejde, ligesom det gør Danmark mindre attraktiv at drive virksomhed i. Derfor er vi rigtig glade for, at udenrigsministeriet har lyttet til vores bekymringer og nu har fundet ressourcerne til at tage hånd om det problem, siger han. 

Skærpet sagsbehandling bremsede proces

Den forlængede sagsbehandlingstid skyldes flere faktorer, hvor manglende medarbejdere er en af dem. Dertil blev praksis ændret i 2019, hvilket først viste sig i praksis i 2022, da rejser efter corona blev genoptaget, hvilket øgede sagsbehandlingstiden. En tredje faktor var en markant stigning i visumansøgninger efter corona. I november 2023 blev der dog lempet på reglerne for udenlandske medarbejdere ansat i et koncernforbundet selskab at få visum til Danmark.

Udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen henviser til, at en god og tæt dialog med erhvervslivet har sat fingeren på de regler, der har stået i vejen for egne ansatte til Danmark.

- Jeg håber og forventer dertil, at ekstra udsendte visummedarbejdere på en række ambassader kan reducere sagsbehandlingstiden for – ikke mindst - forretningsvisum, siger ministeren.

DI: Nu skal vi tage næste skridt

Med de øgede ressourcer og reglen om fritagelse af medarbejdere i koncernforbundne selskaber er vi kommet et godt stykke vej med at få løst visumudfordringerne, men vi er ikke i mål endnu, pointerer Peter Thagesen.

- Næste skridt er at løse udfordringerne med at få forretningsforbindelser til Danmark i forbindelse træning, salgsmøder, workshop, der er den type visum, hvor der er størst volumen. Derudover mangler der at blive fundet en løsning med at få visum til kommercielle opgaver, herunder montage- og serviceopgaver. Så vi fortsætter den tætte dialog med udenrigsministeriet om de udfordringer, fortæller han.  

Få hjælp til tiltrækning, ansættelse og ledelse af internationale medarbejdere

Få rådgivning

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Peter Dige Thagesen

Peter Dige Thagesen

Underdirektør

  • Direkte +45 3377 3752
  • Mobil +45 2949 4569
  • E-mail pth@di.dk

Relateret indhold