Danmark er et af de mest digitaliserede lande i verden, og derfor skal vi tage cybertruslen meget alvorligt, mener branchedirektør Camilla Ley Valentin, DI Digital.

14.12.23 DIB Nyheder

Virksomheder skal tage sikkerhedstrusler mod Danmark alvorligt, mener DI

Danske virksomheder skal tage trusselsbilledet fra Forsvarets Efterretningstjeneste særdeles alvorligt, mener DI. Især cybertruslen kræver forberedelse - find hjælp her.

Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) har udgivet sin årlige risikovurdering. Den fortæller, at:

Trusselsbilledet mod Danmark er mere sammensat, end det har været i mange år. Ikke mindst på grund af Rusland, der på snart tredje år fører krig i Ukraine og samtidig bruger en række hybride virkemidler til at svække Vesten og Vestens sammenhold.

Oven i det giver Kinas stræben efter øget global indflydelse betydelige udfordringer for Danmark og Vesten, fordi Kina foruden normale politiske og økonomiske midler også benytter sig af spionage, politisk pression og ulovligt tilegner sig vestlig teknologi.

Det gælder især cyberspionage, men cyberangreb kan også bruges til at påvirke beslutningstagere og folkestemninger eller forstyrre og ødelægge kritisk infrastruktur i tilfælde af en skærpet konflikt. Konflikten mellem Israel og Hamas indebærer en øget trussel mod danske interesser i Mellemøsten, og sammen med koranafbrændingerne er de en ny drivkraft for terrortruslen mod Danmark og flere andre europæiske lande.

Læs også: Langt størstedelen af små virksomheder har ikke styr på it-sikkerhed

Skal tages meget alvorligt

Situationen skal tages meget alvorligt, mener Dansk Industri (DI), hvor branchedirektør Camilla Ley Valentin, DI Digital.

- Vi står i en situation, hvor cybertruslen mod Danmark forsat er skærpet og kompleks. Vi er et af de mest digitaliserede lande i verden, og derfor skal vi tage truslen meget alvorligt. Virksomheder skal håndtere truslen fra mange forskellige typer af cyberangreb, og de skal leve op til de skærpede krav, der er på trapperne med EU's nye regler i NIS2-direktivet og samtidig drive en sund forretning, siger branchedirektøren.

Hun mener, det efterlader virksomhederne i en situation, hvor de skal prioritere deres ressourcer hårdt, samtidig med, at der mangler kompetencer inden for cybersikkerhed.

- Derfor er det på høje tid, at virksomhederne får afklaring på, om de er omfattet of NIS2-direktivet, og hvordan de skal efterleve kravene, som netop har til formål at sikre et fælles, ensartede cybersikkerhedsniveau på tværs af Europa og Danmark, hvilket af afgørende, når vi har det trusselsbillede, vi har, siger Camilla Ley Valentin.

Læs også: D-mærket hjælper dig gennem strengere EU-krav

Brug for praktisk vejledning 

Branchedirektøren påpeger også, at der er behov for praktisk vejledning fra myndighederne og klare krav, så virksomheder ved præcist, hvordan NIS2-kravene efterleves.

- Vi har behov for praktiske danske regler, som virksomhederne kan forstå.Som FE netop fremhæver i rapporten, vil truslen fra destruktive cyberangreb mod mål i Danmarks kritiske infrastruktur hurtigt kunne stige, og det er derfor er det vigtig, at vi er godt forberedte, og at virksomhederne får den rette vejledning, siger Camilla Ley Valentin

DI anbefaler, at virksomheder gør brug af DI’s NIS2-vejledningsunivers og D-mærket, som er et redskab, de gratis kan bruge til at lave en gap-analyse over, hvilke områder man mangler at sætte ind på ift. at leve op til NIS2.

 Læs mere om DI's vejledningsunivers om NIS2 her

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Camilla Ley Valentin

Camilla Ley Valentin

Branchedirektør

  • Direkte +45 3377 3270
  • Mobil +45 2764 2760
  • E-mail calv@di.dk

Relateret indhold