Danske virksomheder har efter Brexit skullet navigere rundt i en kompleks handelsaftale på mere end 2.000 sider mellem EU og Storbritannien.

15.12.23 DIB Nyheder

Virksomheder får trin-for trin hjælp til Brexit-labyrinten

Brexit har medvirket til markant nedgang i import og eksport af varer til og fra Storbritannien fra især helt små virksomheder. Trin-for-trin-forløb hjælper virksomheder gennem Brexit-labyrinten.

Storbritanniens udmeldelse af EU er især gået udover de små og mellemstore virksomheder, som i perioden 2018 til 2021 kan konstatere et fald i import og eksport for mere end 2,5 milliarder kroner. I samme periode er antallet af virksomheder med op til 9 ansatte, som eksporterer varer til Storbritannien, faldet fra omkring 4.500 til cirka 2.300, skriver Erhvervsstyrelsen i en pressemeddelelse.  

Danske virksomheder har efter Brexit skullet navigere rundt i en kompleks handelsaftale på mere end 2.000 sider mellem EU og Storbritannien for at finde ud af, hvilke begrænsninger og muligheder der er for at handle med varer og tjenesteydelser mellem landene.

- Det kan være særdeles vanskeligt at få et overblik over, hvad der gælder for ens virksomhed, hvis man ikke har ressourcerne eller ikke er trænet i at læse, forstå og anvende handelsaftaler for tredjelande, fortæller Lars Øllgaard, vicedirektør i Erhvervsstyrelsen.

Han fortsætter:

- Derfor lancerer vi nu fire trin-for-trin-forløb på Virk.dk, som kan guide virksomhederne gennem de regler og registreringer, der er relevante for lige netop dem. 

Se de fire forløb

Hjælp i fire digitale forløb

De fire digitale forløb på Virk.dk hjælper virksomhederne med at blive klar til at eksportere og importere varer, sælge ydelser og ansætte medarbejdere fra Storbritannien. Gennem forløbene får man hjælp til de indberetninger og registreringer, der er nødvendige for ens virksomhed, så man ikke risikerer at skulle betale dobbelt-told eller at få valgt den forkerte varekode. 

I Dansk Industri (DI) ærgrer det underdirektør Peter Thagesen, at Brexit særligt har ramt små og mellemstore virksomheder, som typisk er dybt afhængige af salg til enkelte nærmarkeder.  

- Det er desværre også en forventelig konsekvens af Brexit, idet mange SMV’er ikke har dedikeret ressourcer til at varetage de registrerings- og dokumentationskrav, der følger med, når man skal eksportere til lande uden for EU, siger underdirektøren.  

Selvom handelsaftalen mellem EU og UK sikrer samhandel uden told og kvoter, så følger der stadig en række nye administrative procedurer for virksomhederne, fordi eksporten nu forlader EU, når varer sendes på tværs af Nordsøen.

- Det er derfor et rigtig godt initiativ med en trin-for-trin guide målrettet små og mellemstore virksomheder. Forhåbentligt er der tale om et midlertidigt fald, som skyldes tilpasning til nye procedurer og regler, og som denne guide kan være med til at rette op på, siger Peter Thagesen.

Se også DI's side om hjælp til at komme gennem Brexit

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Jens Hauberg Nielsen

Jens Hauberg Nielsen

Chefkonsulent

  • Direkte +45 3377 3258
  • Mobil +45 2747 5196
  • E-mail jehn@di.dk

Relateret indhold