Mange fædre gør brug af øremærket barsel, viser nye tal fra Jobindsats

Foto: Colourbox
20.12.23 DIB Nyheder

Voldsom stigning: 40 procent flere fædre på barsel

For første gang har Jobindsats opgjort data for et helt år med øremærket barsel. Tallene viser en voldsom stigning i antallet af mænd på barsel, og det vækker begejstring i DI.

Der er nu for første gang kommet data for et helt år med øremærket barsel fra Jobindsats. Hos Danica Pension har seniorøkonom Britt Dinesen Christiansen kigget nærmere på tallene, der viser, at de nybagte fædre har taget barselstiden til sig. Fra juli 2022 til juli 2023 er det samlede antal personer på barselsdagpenge uændret, men antallet af mænd på barsel er på landsplan steget med 40 procent, mens det for kvinder er faldet med 12 procent.

- Det er interessant, at vi nu kan se en så stor og markant stigning i fædre på barsel allerede inden for bare det første år. Det tyder på, at det med den øremærkede barsel er noget, som folk rent faktisk har taget til sig og udlever, siger Britt Dinesen Christiansen.

Læs også: Diversitet kræver modige ledere

Godt for fædre og for ligestillingen

Hun mener, det er positivt for både økonomi og opgavefordelingen i hjemmet, og den holdning møder opbakning hos Kinga Szabo Christensen, rådgivningsdirektør i Dansk Industri.

- Det er intet mindre end fantastisk, at så mange fædre gør brug af den øremærkede barsel, som vi har kæmpet os til blandt andet på vores overenskomster, siger rådgivningsdirektøren.

Hun påpeger, at det oftest er kvinderne, der sætter karrieren på pause, når der kommer nye familiemedlemmer til.

- Vi tror, at øremærkningen er et helt afgørende bidrag til, at der i fremtiden vil være flere kvinder i det private erhvervsliv, og flere kvinder på direktionsgangene. Det er både godt for fædre, der kan tilbringe værdifuld tid med deres børn, men også for vores arbejdsmarked i det hele taget. Hvis vi skal opnå reel ligestilling i Danmark, er det nemlig nødvendigt, at vi får en mere lige fordeling af barslen, siger Kinga Szabo Christensen.

Læs meget mere om Graviditets- barsels- og forældreorlov

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Relateret indhold