Rekordmange indvandrerkvinder i arbejde
Beskæftigelsen for indvandrere er steget, og det har gavnet både kvinder og flygtninge fra krigshærgede lande, der traditionelt har sværere ved at komme i arbejde, viser en ny analyse fra Dansk Industri
Det er gået kraftigt fremad med beskæftigelsen i de senere år, og det er også kommet indvandrerne til gode. Ved udgangen af 2022 havde 64 pct. af de 20-64-årige indvandrere i Danmark lønmodtagerbeskæftigelse i et eller andet omfang. For ti år siden – i december 2012 – gjaldt det kun for omkring halvdelen, viser en ny analyse fra Dansk Industri (DI).
- Det er en meget markant fremgang for indvandrernes beskæftigelse, og i løbet af de seneste ti år er deres andel i arbejde steget mere end for personer med dansk oprindelse. Det er glædeligt, at den stigende beskæftigelse også har fået flere med indvandrerbaggrund i arbejde, end vi tidligere har set, siger Steen Nielsen, vicedirektør i DI.
Læs også: Vild udvikling: 147.000 flere udlændinge beskæftiget i Danmark
Positiv overraskelse
Ifølge analysen har fremgangen for indvandrerne været lige stor for mænd og kvinder med en stigning på 14 procentpoint siden 2012 for begge køn. Med udviklingen er de 20-64-årige kvindelige indvandrere kommet op på en beskæftigelsesfrekvens på 60 pct.
- Det har historisk været sværere at få indvandrerkvinderne med på arbejdsmarkedet, så det er en meget positiv overraskelse. Selvom andelen er lavere end for kvinder med dansk oprindelse, så er det et rigtig godt skridt og betydningsfuldt for deres integration i Danmark, siger Steen Nielsen.
Flygtninge overvinder barrierer
Han peger på, at bedre integration også betyder, at endnu flere kommer i arbejde.
DI-analysen viser nemlig udviklingen for forskellige landegrupper, og for indvandrere fra Syrien, Irak, Afghanistan og Somalia har der været tale om meget stærke udviklinger.
- Det er meget stærkt, at indvandrere fra lande, der i vidt omfang har været flygtninge fra krig og katastrofe, også kommer i arbejde. De har en hel anden bagage med og andre forudsætninger, så der kan være flere barrierer, når de skal i arbejde, fortæller Steen Nielsen.
Beskæftigelsesudviklingen har været stærkere for indvandrere fra flygtningelandene end for grupper som polakker, rumænere, tyskere og briter, som dog af naturlige årsager har klart højere andele i beskæftigelse.
Læs analysen: Indvandreres beskæftigelse er steget kraftigt
Hold dig opdateret
Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.