JEVI's adm. direktør Tommy Christensen har et godt råd til andre, der vil lave CO2-regnskab: Mærk efter, om man virkelig vil det. Udover commitment, skal det forankres i hele organisationen, så alle får et ejerskab over projektet.

27.04.23 DIB Nyheder

Virksomhed: Flere kunder kræver papir på CO2-aftryk

JEVI A/S bliver mødt krav om beregning og dokumentation for CO2-aftryk fra kunder, ejer og medarbejdere. Via programmet Klimaklar Produktionsvirksomhed kan JEVI nu imødekomme disse krav.

Landet over står mere end 8000 danske produktionsvirksomheder over for en ny udfordring. I november 2022 blev EU-direktivet om bæredygtighedsrapportering, CSRD, enstemmigt vedtaget af EU’s ministerråd. Det betyder bl.a., at danske virksomheder skal offentliggøre regnskaber for deres CO2-udledning fra 2024. Og det rammer ikke kun de store.

- Virksomhederne i Danmark hænger meget tæt sammen. Når de store danske virksomheder ved lov bliver pålagt at afrapportere deres bæredygtighedsindsatser, vil de gå til deres underleverandører og bede om dokumentation for CO2-udledning, siger Line Gry Knudsen.

Hun er programleder for programmet Klimaklar Produktionsvirksomhed, der udbydes af Dansk Industri og Industriens Fond, og som er sat i søen for at hjælpe op til 8500 danske produktionsvirksomheder med at komme i gang med at arbejde med CO2-regnskaber.

Presset fra tre sider

En af de virksomheder, der har set værdien i at kaste sig over arbejdet er JEVI A/S i Vejle.

- I JEVI oplevede vi, at presset og kravet til at kunne dokumentere vores CO2-aftryk kom fra tre sider. Vi har først og fremmest et krav fra vores kunder, særligt dem i vindindustrien. Så har vi oplevet fra vores ejer, den svenske børsnoterede industrikoncern NIBE Group, et stort krav og ønske om, at vi kan dokumentere vores udledning. Sidst men bestemt ikke mindst var det også et ønske blandt vores gode medarbejdere, at vi som virksomhed orienterer os mod klimadagsordenen, udtaler Tommy Christensen, adm. direktør, JEVI A/S

Ifølge Line Gry Knudsen er det afgørende for især de små virksomheder, at de kan levere tallene til deres store kunder, hvis de vil blive ved med at være underleverandør.

- Det er en ret presset situation for de små virksomheder at stå i, og derfor går vi ind for at hjælpe dem til at kunne starte dialogen med deres store kunder. Den grønne omstilling er en fælles opgave, siger hun. 

JEVI-råd: Man skal virkelig ville det

Tilbage til Vejle og Tommy fra JEVI. Han er ikke i tvivl om, hvad der er den største motivation for at gå i gang med at lave sit klimaregnskab.

- Hvis jeg skulle give et godt råd til de virksomheder, som påtænker at gå i gang med deres CO2 - regnskab, så vil det være at mærke efter, om man virkelig vil det. Udover commitment, skal det forankres i hele organisationen, så det bliver noget, som alle har et ejerskab til, siger Tommy Christensen.

Og Line Gry Knudsen slutter: 

- Det handler om hjælp til at tage de første skridt og få viden og værktøjer til at komme godt i gang med CO2 beregningerne, og så at sige blive klimaklar.

Fakta

Bliv klimaklar:

Sådan hjælper vi GRATIS produktionsvirksomhederne:

  • Viden om klimadagsordenen og GHG Protokollen (inkl. scope 1-2-3)
  • Forståelse for klimadata og evnen til at indsamle relevant data
  • Kompetencer til at lave og forstå CO2- beregninger på virksomhedsniveau vha. Klimakompassset
  • Overblik over reduktionsmuligheder og input til handlingsplan
  • Inspiration til klimakommunikation og markedsføring
  • Læs mere og tilmeld din virksomhed på di.dk/klimaklar
Line Gry Knudsen

Line Gry Knudsen

Programleder, Klimaklar

  • Direkte +45 3377 3545
  • Mobil +45 2515 0127
  • E-mail lgrk@di.dk

Relateret indhold