Medarbejderne er godt tilfredse med at have fået en tredages weekend. Det trumfer at skulle arbejde lidt længere de andre dage. Og så sparer de jo også benzin på ikke at skulle køre hertil alle ugens dage, siger Jesper Temp (th) som her er i samtale med møbelsnedker Lennart Skov.

Foto: Christer Holte
19.06.23 DIB Nyheder

Sparer millionbeløb på el med 4-dages uge

Presset af stigende energipriser har møbelvirksomheden Getama forsøgt sig med 37-timers arbejdsuge fordelt på kun 4 dage. Resultatet er gladere medarbejdere og millionbesparelse.

Hvad gør man, når energipriserne stikker af, og bundlinjen trues af stigende udgifter. Hos Getama i Gedsted var svaret at gå alle dele af produktionen igennem og grundigt overveje, hvad der kunne gøres for at skære ned på udgifterne.

– Vi gennemgik virkelig det hele for at finde ud af, hvor vi kunne spare, da energipriserne stak af i efteråret 2022, fortæller Jesper Temp, der er administrerende direktør for møbelvirksomheden Getama.

I undersøgelsen af arbejdsgangene fandt de ud af, at der faktisk var ret store energiomkostninger forbundet med at have virksomhedens maskiner tændte fra tidlig morgen til sen eftermiddag fem dage om ugen. I samråd med de ansatte besluttede de sig derfor for at prøve at presse arbejdsugen ned på fire dage – dog stadig med 37 timers arbejdsuge.

– Fredag var i forvejen en kort dag – og vi kunne konstatere, at noget af det, som kostede en pæn sum, var opstart og nedlukning af maskinerne, blandt andet kompressorerne.

Sparer 1 million om året

Her et halvt år efter tilpasningen kan Jesper Temp konstatere, at den årlige besparelse ligger i størrelsesordenen 1 mio. kr. En pæn sum for en virksomhed der i seneste regnskabsår havde en bruttofortjeneste på 21 mio. kr. Og mindst lige så vigtigt er, at medarbejderne faktisk også er blevet glade for den nye arbejdsuge.

– Medarbejderne er godt tilfredse med at have fået en tredages weekend. Det trumfer at skulle arbejde lidt længere de andre dage. Og så sparer de jo også benzin på ikke at skulle køre hertil alle ugens dage. Og det skader heller ikke, at det er godt for miljøet, siger Jesper Temp.

Tilfredsheden med den nye arbejdsrytme er sågar også tilstede hos medarbejdere med børn. Medarbejdere der måske ellers godt kunne have svært ved at få aflevering og hentning af børn til at rime på lange arbejdsdage.

– At have hele fredagen fri med børnene betyder mere for dem end at skulle arbejde lidt længere de øvrige dage, siger Jesper Temp.

Læs også: 124 års dansk produktion af møbler i verdensklasse

Peter G. H. Madsen
Skrevet af:

Peter G. H. Madsen

Troels Ranis

Troels Ranis

Vicedirektør

  • Direkte +45 3377 3683
  • Mobil +45 2328 5056
  • E-mail trra@di.dk

Relateret indhold