Heini Mikkelsen og firmaet Azenzus Vision har været aktive i Ukraine siden foråret 2022. Firmaet har seks medarbejdere i Ukraine, der hjælper med at indsamle data, der analyseres fra afdelingen i København.

Foto: Azenzus Vision
20.07.23 DIB Nyheder

Dansk firma efterspurgt i Ukraine

Danske Azenzus Visions kortlægning af krigens skader er en langt vigtigere brik i genopbygning og tilrettelæggelse af nødhjælp end først ventet. 500 områder skal nu analyseres.

Da Kakhovka dæmningen i Ukraine blev sprængt i luften den 6. juni udløste det chokreaktioner kloden rundt. Men hvor store skader i de oversvømmede områder er der tale om? Og hvordan tilrettelægges nødhjælpsarbejdet bedst muligt?

De spørgsmål er nogle af de usikkerheder danske Azenzus Vision bidrager med svar til efter et års aktivitet i det krigshærgede land. Med tilladelse fra Siemens Gamesa i Danmark har den mindre danske virksomhed tilpasset vindmøllegigantens software, der kombinerer satellitbilleder og billeder fra droner til at skabe et unikt overblik over den tragiske situation.

Azenzus Vision har været med i Ukraine siden sidste forår og bidraget med at kortlægge krigsskadernes omfang. Azenzus Vision er et brand som udspringer fra Covizmo.

- Med vores system er det muligt relativt hurtigt at få en tilstandsrapport, som dels kan bruges som dokumentation og dels til tilrettelæggelse af nødhjælp. På sigt bruges det til planlægningen af genopbygninger. Rapporten over skaderne fra Kakhovka-dæmningens kollaps er vores foreløbigt største opgave, fortæller Heini Mikkelsen, der er medstifter af Azenzus Vision.

Siemens Gamesas software, som Azenzus Vision har været med til at udvikle, bruges til inspektion af vindmøllevinger.

- Vores projekter i Ukraine er vokset meget mere end vi først havde forventet. Vi startede med at se på krigsskader i 200 områder, nu skal vi op på 500 områder. Og det stopper ikke her, for krigen fortsætter jo, og vi forventer at projektet vil køre mange år endnu, siger Heini Mikkelsen.

Azenzus Vision styrer dele af projektet fra hovedsædet i København, men det sker i tæt samarbejde med ukrainske medarbejdere, der hjælper med at indsamle data.

Brug for flere investorer 

- Vi vil gerne udvide indsatsen i takt med, at der kommer flere forespørgsler ind. Samtidig tager vi nye typer opgaver ind, fordi vores data kan bruges til endnu mere, end de bliver i dag. I første omgang fokuserede vi på skader på bygninger, men nu ser vi også på de miljømæssige konsekvenser – og på sigt kan vi eksempelvis være med til at finde ueksploderede bomber og miner, siger Heini Mikkelsen.

-Det er dog en udfordring at få hele operationen til at løbe rundt i takt med det stigende behov og de øgede muligheder.

- Vi vil gerne skalerer op og indsamle endnu flere data, dels fra de områder vi ser på, dels fra andre firmaer, som arbejder i området. Vi har i øjeblikket dækket udgifterne for seks personer, men der skal flere til og det kræver en økonomi, som vi har svært ved at løfte alene. Derfor vil vi gerne have flere investorer med i projektet, forklarer Heini Mikkelsen.

Læs også: Dansk virksomhed registrerer krigens rædsler

Sådan illustrerer Azenzus Vision oversvømmelserne efter sprængningen af Kakhovka dæmningen. De gule og røde prikker viser skaderne på bygninger afhængigt af, hvor høje de er. Kortlægningen er blandt andet baseret på satellitfotos. Kortet bidrager til at skabe et overblik over de samlede skader. Samlet har virksomheden analyseret ca. 19.000 bygninger efter oversvømmelsen.

Danske nicher udfylder behov i Ukraine

Hos DI ser underdirektør Jens Holst-Nielsen et stort behov for danske bidrag til indsatsen i Ukraine, hvor der er nicher, som kun danske virksomheder kan levere en løsning til.

- Det er Azenzus Vision et godt eksempel på. Jeg har flere gange talt med borgmesteren i Mykolaiv som ud over at se ødelæggelserne som en tragedie også ser muligheder for at bygge et nyt bæredygtigt samfund med en høj grad af livskvalitet. Ud over byggefirmaer og producenter af byggemateriale er der er stor værdikæde af bl.a. transportvirksomheder, IT-leverandører, teknologiproducenter og sikkerhedsvirksomheder som kommer til at bidrage, siger han.

Jens Holst-Nielsen er samtidig enig med virksomheden om, at der er brug for langvarige bidrag, især når man ikke kender projektøkonomien fra start.

- Desuden skal der stilles krav til de standarder som tages i anvendelse i forbindelse med genopbygningen. Uden disse krav vil det ikke være danske virksomheder som får opgaverne, siger han.

Læs også: Ukrainefond vil øge danske virksomheders hjælp til Ukraine

Uvurderlig hjælp for FN

I forhold til at rejse kapital til en kortlægning af krigsskaderne, ser Jens Holst-Nielsen en udfordring, fordi man umiddelbart nemmere donerer til konkret fysisk genopbygning.

- Men der kan være masser af fornuft i at understøtte en kortlægning, der giver et overblik over ødelæggelserne. Det må alt andet lige være nemmere at planlægge og prioritere genopbygningsindsatsen, siger Jens Holst-Nielsen.

Azenzus Vision samarbejder med Kyiv School of Economics om udvalget af projekter, og virksomhedens kortlægning af sprængningerne af Kakhovka dæmningen er blandt andet brugt af FN’s udviklingsprogram, UNDP, til at få et overblik over skadernes omfang og en planlægning af nødhjælpsarbejdet. Kortlægningen blev i den endelige rapport beskrevet som en ”uvurderlig hjælp” i FN’s arbejde.

Læs også: Hundredevis af danske virksomheder vil genopbygge Ukraine

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Jens Holst-Nielsen

Jens Holst-Nielsen

Underdirektør

  • Direkte +45 3377 3017
  • Mobil +45 2060 6986
  • E-mail jhn@di.dk

Relateret indhold