Brian Karstens (t.h.) til møde med en vinleverandør i Odessa.

PR
21.08.23 DIB Nyheder

”Der er et kæmpe marked for ukrainske varer”

Med virksomheden Trade4aid, har Brian Karstens kastet sig ud i import af ukrainske varer. Han kalder potentialet enormt, men også svært at have med at gøre.

Til tider tvivlsomme forretningspartnere, problemer med at få vareprøver ud af landet  og varer, der sidder fast i tolden i dagevis.

Ikke lige frem ideelle forhold, når man skal handle med et andet land, men det har ikke afskrækket Brian Karstens fra at starte virksomheden Trade4aid, som til en start handler med ukrainsk vin, øl og chokolade.

- Jeg var stærkt påvirket 24. februar sidste år, da invasionen fandt sted. Hvis jeg havde været yngre, tror jeg, at jeg var taget derned og endt med noget, der siger bang. Jeg overvejede også at hente flygtninge, men det, jeg er god til, er at lave forretning. Derfor er det min bedste måde, at hjælpe til på, fortæller Brian Karstens.

Han har tidligere været ansat i Coop gennem 11 år. Senest som kategorigruppechef inden for nydelsesmidler, hvor han var med til at etablere aftaler med ukrainske fødevareproducenter. Men han forlod virksomheden i foråret, og koncentrerer sig nu om Trade4aid, som foruden ham selv tæller to medarbejdere i Danmark, en i Tyskland og en i Storbritannien.

Længsel efter europæisk handel

I samarbejde med blandt andet den ukrainske ambassade i Danmark og det ukrainske finansministerium har Trade4aid fået kontakt med en række ukrainske leverandører af produkter af god kvalitet.

- Der har været stor opbakning, for alle kan se det sympatiske og vigtige i at få samhandel med Ukraine op at stå. Ukrainernes økonomi er jo styrtdykket efter invasionen, og landet kan ikke leve af deres donationer. De skal have en økonomi op at køre for at finansiere landet og for at sikre, at der er et arbejdsmarked, som de mange flygtninge kan vende hjem til, siger Brian Karstens.

Og den ukrainske interesse for at handle er stor.

- Vi bliver bestormet af virksomheder, der gerne vil have os til at tage deres ting ind. Der er en kæmpe længsel fra ukrainernes side for at komme ud på de europæiske markeder, som jo tidligere har været lukket land på grund af høje toldmure.

Dem har EU dog midlertidigt suspenderet for at give en Ukraine en hjælpende hånd.

Læs også: Stort langsigtet dansk marked i Ukraine

Svære forhold

De tidligere høje toldmure betyder, at ukrainerne ikke har stor erfaring i forhold til at sælge deres ting på det europæiske marked.

- Det kan godt give nogle diskussioner. Vi har forskellig tilgang til tingene og forskellige mønstre, og det skal vi ind i mellem finde ud af at balancere. Det kan være udfordrende, men vi finder altid en løsning, siger Brian Karstens.

Andre udfordringer har mere logistisk karakter.

- Da jeg for eksempel skulle have noget chokolade ud fra Lviv, skulle det køres af en privatperson til Krakow i Polen og sendes der fra med DHL, fordi alle budtjenester i landet er lukket ned.

På samme måde sidder varer ofte fast ved grænsen i mange dage, når de skal fortoldes.

Læs også: Zelenskyj vil øge Ukraines samarbejde med dansk erhvervsliv

Stor ordre på vej

Derfor holder Trade4aid sig fra letfordærvelige varer. Nu er starten gået med vin, øl og chokolade, men i september tager Brian Karstens på rundtur til flere store ukrainske byer for at se på at udvide sortimentet.

- Ukrainerne er gode til mange ting. Glas og trævarer, men for eksempel også cider fra de store æbleplantager i det vestlige Ukraine, hvor fra russerne ikke længere aftager æbler, siger Brian Karstensen, der som det ene ben i sin forretning kigger på gavemuligheder til større virksomheder og i det andet ben satser på dagligvarekæderne.

- Om alt går vel, får vi den første ordre fra en af de store kæder i denne uge. Der er et kæmpe marked for ukrainske varer, mener Brian Karstensen.

Tilmeld dig DI's følgegruppe for Ukraine

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Louise Wendt Jensen
Skrevet af:

Louise Wendt Jensen

Jens Holst-Nielsen

Jens Holst-Nielsen

Underdirektør

  • Direkte +45 3377 3017
  • Mobil +45 2060 6986
  • E-mail jhn@di.dk

Relateret indhold