Danmarks særlige rolle i genopbygningen af Mykolaiv i det sydlige Ukraine har vakt stor glæde blandt ukrainerne, oplyser Ole Egberg Mikkelsen, Danmarks ambassadør i Ukraine.

21.08.23 DIB Nyheder

Stort langsigtet dansk marked i Ukraine

Danmarks ambassadør i Ukraine havde grundet besøget fra Ukraines præsident ikke mulighed for at deltage i DI’s årlige brunch for ambassadører. Han fortæller til gengæld om et marked, som danske virksomheder i stigende grad interesserer sig for.

Ambassadører Ole Egberg Mikkelsen fra Danmarks ambassade i Ukraine er en af DI’s tætte samarbejdspartnere. Han oplever en stigende interesse for Ukraine blandt danske virksomheder. Både som marked og som investeringsland.

- På trods af de krigsmæssige forhold får vi mange henvendelser fra danske virksomheder, siger Ole Egberg Mikkelsen.

Ambassaden understreger i rådgivningen til virksomheder, at det er et marked med stor risiko og usikkerhed på grund af den fortsatte russiske aggression.

- Men økonomien er under stabilisering efter den voldsomme kontraktion i 2022. Samtidig har krigen givet et enormt boost til den ukrainske innovationskraft både på forsvarsmaterielområdet og inden for andre sektorer og det langsigtede markedspotentiale er stort. Ikke mindst fordi det forventes, at Ukraines EU-kandidatstatus vil styrke reformtempoet, siger Ole Egberg Mikkelsen.

Læs også: ”Der er et kæmpe marked for ukrainske varer”

Danske virksomheder fortsætter driften

Han oplyser, at langt hovedparten af de danske virksomheder, som var aktive i Ukraine før det russiske angreb, har været i stand til at fortsætte driften og på den måde holde økonomien i gang.

- Der er også flere eksempler på store investeringer som er fortsat under krigen. Carlsberg Ukraine indviede for nyligt et nyt topmoderne produktionsanlæg i Kyiv, og i det sydlige Ukraine er en stor vindmøllepark med dansk producerede vindmøller netop sat i drift. Da krigen kom var der en række internationale logistik- og transportvirksomheder, som indstillede aktiviteterne i Ukraine. DSV gjorde det modsatte og er nu vel rustet til den store opgave på transport og logistikområdet, som venter, når genopbygningen for alvor går i gang, siger ambassadøren.

Læs også: Ambassadører i DI: Danmark nyder stor anseelse

Danmark har godt ry

De krigsmæssige forhold gør det besværligt at rejse til Ukraine, og UM’s rejsevejledning fraråder alle rejser.

- Derfor hjælper vi blandt andet danske virksomheder med at arrangere videokonference med potentielle ukrainske samarbejdspartnere og kunder i den indledende kontaktskabelse. Hvis man vælger at rejse herned, anbefaler vi, at virksomhederne trækker på sikkerhedskyndig rådgivning, siger Ole Egberg Mikkelsen.  

Han understreger, at Danmark har et virkeligt godt navn i Ukraine, som også kommer de danske virksomheder til gode.

- Det er dels den omfattende danske militære og civile støtte.  Og så har Danmarks særlige rolle i genopbygningen af Mykolaiv i det sydlige Ukraine vakt stor glæde blandt ukrainerne på grund af den håndgribelige og konkrete indsats tæt på frontlinjen. Lige nu har vi stort fokus på at hjælpe de lokale virksomheder med at komme i gang. Det er er stærkt ønske fra ukrainsk side, og heldigvis er der med den nye Ukraine Fond nu værktøjer, som gør det muligt. Vi er rigtig glade for samarbejdet med EIFU, som administrerer Fonden. Og tilsvarende gælder vores samarbejde med IFU. Begge institutioner vil i øvrigt snart være repræsenteret på ambassaden, og det vil give endnu bedre muligheder for samarbejde og samtænkning , siger Ole Egberg Mikkelsen.  

Tilmeld dig DI's følgegruppe for Ukraine

Clara Halvorsen

Clara Halvorsen

Chefkonsulent

  • Direkte +45 3377 3739
  • Mobil +45 2849 4672
  • E-mail clha@di.dk

Relateret indhold